Skip to main content

ELSLOO

ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

DOPsgewijze aanpak krijgt vorm in 2015

Op dinsdag 19 mei 2015 heeft het college van B&W de uitgangspunten voor de DOPsgewijze aanpak vastgesteld. Deze uitgangspunten zijn tot stand gekomen in samenspraak met betrokken inwoners die actief zijn in de DOP-werkgroepen. Op 25 juni aanstaande worden deze uitgangspunten aan de gemeenteraad voorgelegd.

Dialoog en eigen kracht
Het DOP (dorpsontwikkelingsproces) is een middel om te werken aan sociale en vitale dorpen, nu en in de toekomst. Hierbij staan de dialoog over het dorp en het benutten van eigen kracht en kennis die in de dorpen aanwezig is centraal. In 2014 heeft de gemeente Stein de DOP-aanpak van Meers uitgebreid naar alle vijf de dorpen. De basis van de aanpak is de betrokkenheid van inwoners bij hun dorp.

Uitgangspunten
Deze aanpak betekent dat de gemeente Stein nog meer dan voorheen omgevingsgericht gaat werken. Wethouder Hub Janssen (Sociaal Domein): 'Hoewel het DOP uitgaat van de eigen kracht van inwoners, vraagt deze aanpak ook goede ondersteuning vanuit de gemeente. Daarom hebben we afgelopen maanden gezamenlijk gewerkt aan uitgangspunten voor deze aanpak. Daarmee is het voor zowel de betrokken inwoners als de gemeente duidelijk hoe we te werk gaan en waar we op inzetten'.

De nota "Uitgangspunten DOPsgewijze aanpak" kunt u hier lezen >

Gemeente verstrekt subsidie voor pilots Eigen Kracht

Ook voor de periode 2015 tot en met 2018 stelt de gemeente Stein budget beschikbaar voor innovatieve projecten die de eigen kracht en participatie van inwoners stimuleren. Het gaat om een bedrag van € 50.000,- per jaar waar inwoners aanspraak op kunnen maken. Het (subsidie)budget moet zinvol en nuttig worden besteed aan pilots en initiatieven met de intentie om een duurzame bijdrage te leveren aan versterking van participatie onder inwoners. Om in aanmerking te komen voor subsidieverstrekking moet worden voldaan aan een aantal criteria.

In 2014 stelde de gemeenteraad een bedrag van Euro 150.000 beschikbaar voor dergelijke innovatieve projecten waarop inwoners, instellingen en ondernemers konden inschrijven. Vier initiatieven zijn met behulp van deze subsidie daadwerkelijk uitgevoerd.

Terugblik 2014: vier initiatieven
Bij de vier pilots uit 2014 stonden het versterken van de inzet van vrijwilligers, de ondersteuning van mantelzorgers en het organiseren van een toekomstbestendig zorg- en welzijnsaanbod centraal. Zo werden door enkele partners van Streekzorg vrijwilligers getraind in dementiezorg en Steunpunt Mantelzorg heeft de mantelzorgers en hun ondersteuningsbehoefte goed in beeld gebracht. Deze twee pilots zijn inmiddels afgerond.
De derde pilot zorgde voor een nieuwe manier van waardering voor vrijwilligers waar ondernemers een bijdrage aan leveren (meer informatie www.volontario.nl). De vierde pilot maakt het mogelijk dat er vanuit een dorpsdagvoorziening wordt samengewerkt aan een nieuw zorg- en welzijnsaanbod, gecoördineerd door inwoners uit Meers.

Wethouder Hub Janssen (Sociaal Domein) is enthousiast over de resultaten die de subsidie in 2014 heeft opgeleverd: 'De initiatieven zorgen voor nieuwe werkwijzen op basis van vrijwillige inzet. Met deze aanpak stimuleren we inwoners om op creatieve wijze in lokale behoeften te voorzien. Zo zien we nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan en inwoners die elkaar inspireren. Als gemeente faciliteren we dat inwoners elkaar vinden en versterken. Goede initiatieven die een bijdrage leveren aan sociale betrokkenheid verdienen zeker een kans!'

Een goed idee voor 2015?
Inwoners met een goed idee dat bijdraagt aan de leefbaarheid en de eigen lokale kracht stimuleert, kunnen dit bij de gemeente Stein kenbaar maken via eigenkracht@gemeentestein.nl. De criteria waar initiatieven aan moeten voldoen staan op de gemeentelijke website: www.gemeentestein.nl onder Actueel > Nieuws. Maar u kunt ze ook hier downloaden>

Redactie:
Vermeld ook de andere Eigen Kracht initiatieven in Stein, Urmond en Elsloo... en niet alleen de gesubsidieerde initiatieven! Er zijn meer grotere en kleine initiatieven of die staan op z'n minst in de steigers.
DOP in Urmond organiseert al tal van aktiviteiten. DOP in Stein is bezig met de coördinatie van de 4 verschillende wijken en heeft mooie plannen in Kerensheide. In het Dorpsplatform Elsloo zijn inwoners bezig met diverse plannen. We hebben begrepen dat er binnenkort nadere info komt over de projecten in Elsloo.

  • Laatste update op .