
Sloop 86 woningen in Nieuwdorp
Foto: Woeringensstraat Nieuwdorp (Google Maps)
Soms heb je van die dagen dat je denkt "ben ik nou gek of...."
Zo ook afgelopen week toen in de krant stond dat Woningbouwvereniging Zaam Wonen in Nieuwdorp 86 woningen gaat slopen.
Volgens Zaam Wonen is de sloop onderdeel van het toekomstbestendig maken van de wijk en daar horen groen, parkeren maar ook nieuw te bouwen levensloopbestendige woningen bij.
Zaam Wonen is al geruime tijd in gesprek met een afvaardiging van de bewoners. De bewoners van de te slopen woningen krijgen voorrang bij het uitzoeken van nieuwe huisvesting.
Het project onder de naam "Mijn Nieuwdorp" heeft een looptijd tot 2030. Meer informatie over Mijn Nieuwdorp >>
Dagblad De Limburger besteed in haar krant van 8 februari 2022 ook aandacht aan het project. Ze hebben daarbij gekozen voor de kop "Nieuwdorp: uit de grond gestampte mijnwerkerswijk in niemandsland voldoet niet meer aan de eisen van nu"
Klinkt niet bijster positief ofschoon dat inhoudelijk vervolgens wel meevalt. Op een enkele "uitglijder" na...
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20220207_95601063
Nieuwdorp, gebouwd "in de hei" waar vlak na de oorlog ook nog even een geallieerd vliegveld lag. De arbeiders van de mijn Maurits in Geleen moesten na de oorlog zo dicht mogelijk bij hun werk wonen; vanuit Nieuwdorp konden ze zowat te voet naar het werk. De in eerste instantie gebouwde noodwoningen, kregen een gemetseld omhulsel en werden zo permanente woningen.
Voor de oorlog werd veel gebouwd in "klassen" zodat je aan de woning ook kon afleiden welke status de bewoner op de mijn had. In Nieuwdorp viel dat wel mee. Een soort "tuindorp" in de buurt achter de Heisteeg (zoals dat ook in Lindenheuvel werd gebouwd) Veel eensgezinswoningen in blokken van 2 tot 6 onder een dak en met een vrij grote tuin zodat de arbeider ook z'n eigen groente kon telen en plek had voor z'n duiven. Daarnaast enkele flats van 3 lagen.
Samenvattend: zeker in die dagen, niks mis mee. Er kwamen winkels, een kerk natuurlijk, een school, gemeenschapshuis. Het was een sociale wijk, gezellig, behulpzaam en waar het hart op de tong lag.
Anno 2022 zijn de oorspronkelijke huurwoningen grotendeels eigendom geworden van de bewoners. Nog maar 30% wordt gehuurd en die voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. De winkels zijn grotendeels weg, de kerk bijna leeg, veel meer auto's en de bevolking is vergrijsd. Er moet dus iets gebeuren, goed dat bewoners worden gevraagd mee te denken. Dus komt er straks meer groen, meer parkeerplek en vooral meer leeftijdsbestendige woningen.
Oh ja, nog even over de "uitglijder" van de krant: die stelt dat 75% van de volwassenen een "drinker" is... samen met de 28% die op de PVV stemt en het laagste gemiddelde inkomen van de gehele gemeente Stein, geeft dat een te negatief en tendentieus beeld.
Die cijfers zijn afkomstig van de website Alle Cijfers >>
En die zullen wel kloppen. Alleen staat onder "Bron en Informatie" als definitie bij "drinker": Percentage personen van 18 jaar of ouder dat wel eens alcohol drinkt.
En dat percentage is voor de hele gemeente Stein met 79% nog hoger dan in Nieuwdorp! (In Wassenaar, met het hoogste gemiddelde inkomen van Nederland, is 83% "drinker"...)
De PVV haalde in de hele gemeente Stein 20% van de stemmen; dus dat verschil met Nieuwdorp is ook niet zo gigantisch groot.
- Laatste update op .
Afbraak.
Leeftijdsbestendige woningen. Op het moment dat je deze woorden leest dan weet je al waarom deze sociale huurwoningen gesloopt moeten worden. Het gaat puur om meer geld te kunnen vangen met als bijkomend voordeel dat de lastige minima haar heil maar in een andere gemeente moet zoeken. Van diverse mensen die daar weg moeten krijg je al te horen dat ze geen andere woning in Stein krijgen. De slogan Dat maakt gemeente Stein voor mij.... krijgt toch een bitter smaak als je van je om economische redenen van je geboortegrond verjaagd word.