Wat er nu in Den Haag is gebeurd, is te lelijk voor woorden
- Afbeeldingen | Bronnen ©: Wikipedia (embedded)
Het kabinet Rutte IV is op vrijdag 7 juli 2023 gevallen. Dat is goed nieuws voor Nederland! Dit kabinet heeft meer problemen gecreëerd dan opgelost.
EenVandaag Opiniepanel
Zes op de tien mensen (62 procent) vinden het een goede zaak dat het kabinet is gevallen over asiel. Tegelijk denkt de helft dat het slecht is voor het land nu we in zoveel crises zitten. Premier Rutte hoeft van driekwart dan ook niet meer terug te komen.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 18.000 mensen. Over de vraag over hoe dit kabinet het gedaan heeft, zijn de deelnemers hard: slechts 15 procent vindt dat Rutte IV het goed gedaan heeft. De ministersploeg krijgt dan ook een dikke onvoldoende als eindcijfer, een 3,6. De grootste groep (41 procent) houdt Rutte verantwoordelijk voor de kabinetsbreuk.
Hoe denken de kiezers van de verschillende politieke partijen over de val van het kabinet? Lees verder op EenVandaag ⇢
Politiek spelletje
Het breekpunt in deze val, de onmenselijke en onwettelijke maatregelen wat betreft vluchtelingen. zullen nu wel door een demissionair kabinet Rutte worden getroffen.
Over de rug van kinderen, die slachtoffer zijn van oorlog en rampen in hun thuisland, wordt een politiek spelletje gespeeld. We zijn getuige van een ontzettend amorele vorm van politiek bedrijven.
Het huidige kabinet valt verrassend genoeg niet vanwege de stikstof-, woon-, zorg-, integriteits- of vertrouwenscrisis. Het valt omdat Rutte andere partijen voor het blok zet: óf ze gaan mee in zijn extreemrechtse asiel-plannen, óf hij laat ze vallen om in een volgende termijn met de extreemrechtse partijen te regeren.
De VVD is niet bang om mensenlevens te verwoesten in haar machtsgreep. Keer op keer zijn de kwetsbaarsten in onze samenleving een speelbal voor de machtigen. Bron: DeGoedeZaak, lees verder ⇢
Rutte uit de politiek
Op maandag 10 juli maakt Rutte zijn vertrek uit de politiek bekend, Wopke Hoekstra (CDA) is hem diezelfde ochtend al voor, Pieter Heerma (CDA) volgt. Rond Kaag (D66) blijft het voorlopig nog stil, maar ook haar vertrek kan niet uitblijven. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans, slippendraagster van Rutte, zal hem nu ook wel volgen, op weg naar een nieuw volgzaam baantje.... Maar ook onderwijsassistente van een leraar maatschappijleer is een eerzame baan, zij het wat minder betaald dan haar huidige.
In de loop van die maandag wordt bekend dat Klaver (GroenLinks) Rutte zondagavond op de hoogte heeft gebracht dat PvdA/GroenLinks de volgende dag een motie van wantrouwen tegen hem zouden gaan indienen waarin ook zijn onmiddelijke vertrek uit het Torentje geëist zou worden. Dus niks nog een (half)jaartje risicoloos premier spelen...
Voorafgaand aan het debat op maandagmorgen schijnt dat Kaag met Rutte gebeld heeft om hem te melden dat haar D66 fractie die motie waarschijnlijk zou gaan steunen. Dus of Rutte inderdaad al op zondagochtend besloten zou hebben om te stoppen, komt hiermee in een ander daglicht te staan. Waarschijnlijk heeft hij vlak voor het debat ingezien dat hij beter de eer aan zichzelf kon houden. We zullen het wellicht nooit te weten komen.
Het kon niet meer uitblijven: op donderdag 13 juli maakt Sigrid Kaag (D66) bekend dat ook zij uit de politiek vertrekt. Bedreigingen en intimidaties trekken een te grote wissel op haar gezin. Politiek Den Haag is woedend dat een politicus om deze reden geen andere oplossing ziet dan vertrek; dat schaadt onze democratie volgens haar collega's.
Op vrijdag 14 juli maakt minister Carola Schouten (CU) ook haar vertrek uit de politiek bekend. Armoedebestrijding was haar missie... die is dus falikant mislukt. Ook wordt bekend dat CDA-ers Hanke Bruins Slot (minister van Binnenlandse Zaken) en Marnix van Reij (staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst) uit de politiek gaan.
In de weken erna maken meer fractieleiders en Tweede Kamerleden bekend dat zij zich niet meer verkiesbaar gaan stellen: zoals Liane Den Haan (50+) Sylvana Simons (BijEen) Peter Kwint (SP) Farid Azarkan (Denk)
Een leegloop dreigt.
Wat verdienen politici in Nederland bruto per jaar?
Premier en ministers: 186.414 euro.
Staatssecretarissen: 174.085 euro.
Tweede Kamerleden: ruim 124.000 euro.
Wachtgeld
Inmiddels hebben 19 politici bekend gmaakt dat ze de politiek gaan verlaten. Zij zullen een nieuwe baan moeten zoeken. Tot ze die gevonden hebben, hebben ze recht op een werkloosheidsuitkering, wat bij politici wachtgeld wordt genoemd. Hoeveel dat wachtgeld is hangt af van het laatste salaris. Het eerste jaar krijgt een oud-politicus 80 procent daarvan uitgekeerd. Het tweede jaar gaat het om 70 procent.
Hoelang vertrekkende politici het wachtgeld krijgen hangt af van hoelang zij de functie hebben vervuld. Maar bedraagt minimaal 6 maanden en maximaal 38 maanden.
Opvolgers haken af
Wie gedacht had dat de opvolgers van de opgestapte partijleiders en fractievoorzitters staan te springen om het stokje over te nemen, die komt bedrogen uit. Nadat de schatkist de laatste jaren leeggeroofd is ten faveure van Corona, energie, defensie en ander van binnen en buiten komend onheil, zakt de animo zienderogen. Én als er dan ook nog een massa heikele kwesties op de plank liggen om opgelost te worden, dan laten politieke bobo's en voormalige medeveroorzakers van die heikele kwesties, deze trein passeren. Zelfs als het een boemeltreintje is... We noemen Edith Schippers (VVD, DSM, Eerste Kamer), Klaas Dijkhoff (VVD, PSV, feestbrabander) en Hugo de Jonge (CDA , overal verstand van). Zelfs Mona Keijzer schijnt de CDA-kar niet te willen trekken.
Ook Pieter Omtzigt is helemaal klaar met die CDA-kar en zal beslist niet terugkeren op het oude nest. Pieter samen met Renske Leijten... dat zou de boel eens opschudden in Den Haag!
In november zijn er nieuwe verkiezingen. Laten we opstaan voor een Nederland met goede zorg, betaalbare woningen en een overheid die er voor de mensen is.
Een Nederland zonder Rutte.
Nu is het moment om te strijden voor een eerlijk en gezond politiek bestuur, zodat het volgende kabinet de blunders van Rutte terug kan draaien.
- Laatste update op .