Skip to main content

AELSE ALAAF !

ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Carnaval in Stein gaat in 2021 niet door

Wandel de optocht!

Voor de feestneuzen die de carnavalsoptocht niet kunnen en willen missen, voor degenen die willen laten zien dat Corona niet alles kan wegvagen, voor de wandelaars die 'ns een andere route willen lopen, voor... ja eigenlijk voor iedereen: een wandelroute door Elsloo die de optochtroute nauwgezet volgt.

Start natuurlijk bij 't kapelke in Catsop en eindigt op het Dorine Verschureplein. De Sajelaire hebben alvast gezorgd voor 22 borden langs de route met ditjes en datjes over de carnaval in Aelse. Verenigingen en iedereen die de vastelaovend in Aelse een warm hart toedraagt wordt opgeroepen ook een bord langs de route te hangen.

Dit jaar zou de 44e Aelser Revue op de planken gebracht worden. In een Elsloose huiskamer zit een jongeman wezenloos naar Van Dissel en Gommers te kijken... wetende dat hij voorbestemd was om in 2021 de nieuwe Prins van De Sajelaire te worden. De optochthal is en blijft leeg. Ik hoef ook niet na te denken wat ik dit jaar in m'n optochtkistje stop.

Dus als u een dezer dagen goed gemutste wandelaars in het dorp ziet, met of zonder patsj of rode neus.... dan weet u de aanleiding.
Wandel wel met inachtneming van de geldende Corona-regels: "groepjes" van max 2 personen, met uitzondering van gezinnen en 1,5 meter afstand. Meer info hierover >

Rustpunten -al dan niet met alcoholische versnapering- op de route zijn helaas gesloten.  


Toch nog een beetje vastelaovend

Carnaval 2021 zal de geschiedenis ingaan als Corona-Carnaval, zonder optocht, geen Prinsenen alle café's gesloten.

Maar niet iedereen heeft zich er zonder meer bij neergelegd. Velen hebben op zondag verkleed de optochtroute gelopen, niet in groepsverband, dat was verboden. Wel met 'n flesje Jägermeister of Apfelkorn, tegen de kou, in de binnenzak. 

Corona Carnaval 2021 2

Ook waren er families die de hele dag aan 'n steh-tisch op hun oprit bivakkeerden; Limburgse carnavalkrakers schallen door de buurt, kratje bier erbij, wat kaas en worst en alaaf!

Anderen vonden het wellicht te koud en zaten lekker warm op de bank, oude optochten kijken of tv programma's bij L1. Met een flesje bier en nonnevot erbij! En met 'n feestneus en patsj op!

Corona Carnaval 2021 3

Foto's met dank aan diverse Facebook-posts.

De Auwt Prinse hebben vanaf 's morgens het goede voorbeeld gegeven en trokken door het dorp, snoep uitdelend aan verklede kinderen.. 

Ook diverse café's en eetgelegenheden hebben toch een beetje carnaval gevierd met Pubquiz'en of Online Vastelaoves-programma's. 

Zaterdag werden langsrijdende automobilisten door deze feestneuzen begroet.

Vastelaovend 2021 Geer Toetert Veer Drenke


Update 31 januari 2021

Ik heb vandaag aan een paar mensen de vraag gesteld waarom hebben mensen dan toch hun huis versiert en brengen carnavalsartiesten nieuwe liedjes uit, ondanks het feit dat Carnaval niet doorgaat?
Is dat een vorm van zelfkastijding? Of het uitstralen van levensvreugde in deze sombere en saaie tijd? Of de automatische piloot?

Guus Peters, kenner van de Aelser historie en Aelser Geis zegt daarover: "Men wil gewoon laten zien dat men het carnavalsvirus niet ten offer wil laten vallen aan het coronavirus en dat de Äelsergeis ondanks alle tegenslagen nog leeft !"

Achterbuurman Lou Fredrix vult aan: "Kerstmis hebben we toch ook niet overgeslagen, alleen geen nachtmis en geen kerstdiner bij Kasteel Elsloo. En Oud en Nieuw werd toch ook gevierd, alleen wat minder vuurwerk en minder bezoek. En de Paaseitjes zullen ook wel weer door de kinderen gezocht worden, alleen zonder opa's en oma's. Zo kan ik er nog wel wat op noemen, dus waarom zou een mens in deze tijd niet aan carnaval mogen doen binnen de corona maatregelen."

En Jo Dohmen, voorzitter van Carnavalsvereniging De Sajelaire denkt dat het een combinatie van factoren is, voor de een zelfkastijding en een ander wil op deze manier tonen dat Corona ons er niet onder krijgt. "Iedereen heeft in Nederland nog gelukkig het recht om te handelen volgens zijn of haar inzicht, uiteraard binnen de wettelijke en fatsoenskaders. Gelukkig maar……" 


Stein, 9 september 2020

De gezamenlijke Steinse carnavalsverenigingen hebben in goed onderling overleg besloten dat in 2021 geen prinsen worden uitgeroepen, vanwege de Corona-pandemie.  Ook gaat een streep door optochten en recepties in de verschillende kerkdorpen. De Aelser Revue, galazitting en andere zittingen gaan ook niet door. Kortom het wordt voor menigeen een lange, gure en doodvervelende winter....

Voorzitter Jo Dohmen van de Sajelaire uit Elsloo: "Dat besluit is genomen na diverse vergaderingen en goed beraad. Alle argumenten en afwegingen zijn gewikt en gewogen." Maar je kunt toch niet voorkomen dat mensen toch carnaval gaan vieren, desnoods in een gemeente waar wel activiteiten doorgaan? "Natuurlijk niet en overigens bestaat de kans -afhankelijk van de ontwikkelingen de komende maanden-  dat verenigingen op individuele basis alternatieve evenementen organiseren. Dat laat open dat wij als Sajelaire, wel nog aktiviteiten kunnen organiseren als dit kan en de carnavaleske waarde is waar te maken. Dat zullen we binnen de wettelijke mogelijkheidheden zeer zeker ook doen."

Jo Dohmen: "Dat anderen wel buitenevenementen willen en kunnen organiseren staat hun vrij. Van overheidswege moet je voldoen aan de RIVM richtlijnen. Of dat echt gezellig wordt....? Een carnavalsoptocht in elk geval niet. En een prins uitroepen in een klein besloten gezelschap...?

Het Sittardse evenementen- en horecabedrijf Flavour Hospitality Group heeft bij de gemeente Stein een vergunning aangevraagd om op 16, 17 en 18 oktober in een grote feesttent een speciale sitdown versie van het Oktoberfest te houden. De gemeente Sittard heeft onlangs haar jaarlijkse Oktoberfest afgeblazen. Als we de geluiden mogen geloven gaat de gemeente Stein géén vergunning verstrekken.

Onder meer Beppie Kraft, Frans Theunisz, Big Benny, Spik & Span, Henk Steijvers & Ton Meisen (Janse Bagge Bend), Dieter Koblenz, Wir Sind Spitze en Marleen Rutten zullen hun opwachting tijdens het Steinse Oktoberfest.....als er een vergunning verleend wordt. Ook diverse vooraanstaande deejays, onder wie Paul Elstak, zijn van de partij op 16, 17 en 18 oktober, wanneer in Limburg de herfstvakantie begint.

Hieronder het persbericht van de gezamenlijke Steinse carnavalsverenigingen.

Carnaval 2020 21 afgelasting


Claire Dekkers uit Elsloo in finale LVK 2021

De 21-jarige Claire Dekkers uit Elsloo is doorgedrongen tot de finale van het 45e LVK met haar liedje "Kiek nao Veure"
Zij werd daar 20e en daarmee laatste. Maar ze vond meedoen al een hele eer en veel belangrijker dan scoren, al is de laatste plek natuurlijk niet zo leuk. 

De finale werd gehouden op vrijdag 5 februari 2021 en was live te volgen op L1 tv en radio. De artiesten traden vanwege Corona niet op in een zaal, maar er werden clips vertoond.

Naast Claire haalden o.a. Spik en Span uit Susteren, Christel & Quin uit Venlo, Paul en Leo uit Heerlen, winnaar Hoonderevel uit Haelen, Katja Henz uit Maastricht, De Kloomp uit Meerssen en Kartoesj uit Limbricht ook de finale. Dus ze was in goed gezelschap!

Na De Patronaatsknöppele -13e in 2002- was dit de tweede finaleplek voor Elsloo op het LVK.

CLaire proficiat met de behaalde finaleplaats!  

 

Jacques
Corona en evenementen
Goed dat de Steinse carnavalsverenigingen hun verantwoordelijkheid nemen, al zijn de maatregelen wel erg drastisch.

De gemeente Stein bekleedde tijdens de 1e Corona-golf in maart/april 2020 een toppositie met het aantal besmettingen, dus wat dat betreft komt het Steinse Oktoberfest medio oktober precies op tijd om ook bij de 2e golf voorop te lopen met het aantal besmettingen...
Er zal ook wel feestpubliek van heinde en verre komen, zelfs uit België en Duitsland, dus verspreiding is gegarandeerd!

0
Laat reactieformulier zien