Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Boek over Catsop in 2014

Het boek 'Catsop de toekomst, een schaduw van het verleden, gepresenteerd in het zonnige heden' is te koop bij Drukkerij Knoben te Elsloo voor € 25,- Een bijzonder mooi en origineel geschenk voor onder de kerstboom. De werkgroep verdient grote complimenten, want zowel qua inhoud als luxe uitvoering is dit boek een juweeltje voor elke lezer en boekenkast!

Catsop uitreiking mevr.ReubsaetOp 19 december waren 180 Catsoppenaren en andere belangstellenden aanwezig in 't Kaar bij de presentatie van het boek.
Het 1e exemplaar werd uitgereikt aan de oudste inwoonster van Catsop, de 92-jarige An van Hoebaer Reubsaet. (Foto Pierre Reubsaet)

Het boek, uitgevoerd in full color drukwerk met harde kaft telt 180 pagina's, beschrijft in detail de historie van het landschap, de nederzetting Catsop en haar inwoners. Boek Catsop2Dit door de
eeuwen heen tot aan de dag van vandaag. Het is een unieke weergave van de ontwikkeling van een agrarische nederzetting op de rand van het plateau van Schimmert tot een veelzijdige woongemeenschap. Naast de historische informatie met oude kaarten komen ook de huidige bewoners aan het woord aangevuld met veel oude en nieuwe foto's.

In het boek staan ook heel veel foto's van de huidige inwoners van Catsop, de oudste is de hierboven reeds genoemde An van Hoebaer Reubsaet en de jongste is Max Keulers, net 2 dagen oud toen de foto werd genomen.

De oplage is beperkt. Laat deze kans niet aan u voorbij gaan.

Banner elslooinfo

de toekomst, een schaduw van het verleden, gepresenteerd in het zonnige heden
Dit zou zomaar de titel kunnen worden van een boek over Catsop dat eind dit jaar uitgegeven wordt. Een boek gemaakt van, voor en door de inwoners van Catsop. Al zullen andere lezers er ook het nodige plezier aan beleven.
Het vorig jaar is het idee ontstaan bij stichting 't Bluuske, de buurtvereniging van Catsop en het Streekmuseum Elsloo om samen met de bewoners een boek samen te stellen over Catsop.

Beperkte oplage
Door de voorbereidingen, die nu al enkele maanden duren, is het boek een thema dat al echt leeft binnen de gemeenschap. Met deze informatie wordt iedereen die nu niet in Catsop woont in de gelegenheid gesteld zich vooraf te verzekeren van een exemplaar. Het boek wordt namelijk in een hoge kwaliteit gedrukt echter met een beperkte oplage.

Door sponsorbijdragen kan dit prachtige boek aangeboden worden voor een prijs van slechts €25,-- Bij voorintekening echter slechts € 22,50. 

Aansprekend lees- en kijkboek
Inmiddels is het idee al zover uitgewerkt dat met zekerheid gesteld kan worden dat het een mooi, lees- en kijkboek wordt waarin verleden en heden van Catsop weergegeven zijn, zodat wetenswaardigheden ook voor de toekomst vastgelegd zijn.
Het wordt geen wetenschappelijk verantwoord geschiedenisboek maar verhalend door de inwoners zelf en aangevuld met objectief geschiedkundig materiaal. Het boek zal natuurlijk de inwoners van Catsop zelf aanspreken maar ongetwijfeld ook oud inwoners, familie vrienden en bezoekers.

Sfeerbeelden en mooie vormgeving
Naast vele wetenswaardigheden over het verleden worden er prachtige sfeerbeelden weergegeven. Dit alles in een mooie vormgeving die past bij deze tijd. Er komen veel (oude) foto's in het boek met daarbij korte ondersteunende teksten waarbij onder andere thema's aan de orde komen als; de historie en het ontstaan van Catsop, leefomstandigheden, arbeid en leven op de boerderij, geloof, kunst, cultuur en het verenigingsleven. Een boek dat je graag en met trots iemand cadeau zou willen geven en dat je ook regelmatig uit je eigen boekenkast ter hand neemt.

Bijdrage aan historisch besef
Catsop kent een lange geschiedenis. Haar (geologisch) ontstaan en achtergrond biedt een goede mogelijkheid tot het vastleggen hiervan, waarbij de geschiedenis en ervaringen van haar inwoners richtinggevend zijn. Door de eigen inwoners aan het woord te laten wordt de diversiteit en veelvormigheid van onze gemeenschap onderstreept waarbinnen ruimte voor elkaar wordt geboden. In een tijd waarin we geconfronteerd worden met verschillende brandhaarden in de wereld ontstaat het besef eens te meer hoe belangrijk pluriformiteit is. Het boek maakt het mogelijk het verleden voor onze (klein)kinderen vast te leggen waarbij historisch besef ertoe bijdraagt dat onze jeugd het leven in het heden weet te waarderen. 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien