Uitslag Referendum Sleepwet in 2017
Op woensdag 21 maart 2017 werd er niet alleen voor een nieuwe gemeenteraad gestemd maar ook voor of tegen de zogenaamde Sleepwet.
Stein stemde overduidelijk tegen: 49,5% tegenover 44,9% voorstemmers. Landelijk stemde ook precies hetzelfde percentage tegen de wet; en 46,5% voor de wet. Nu maar afwachten of deze regering iets met deze uitslag doet. Hoeft niet, want het was een raadgevend referendum en de wet was in 2017 ook al aangenomen door de 2e en 1e Kamer.... die waarschijnlijk zaten te dutten of te appen toen de wet behandeld werd. Ik voorspel u dat Rutte en konsorten niets aan de wet zullen veranderen.
Dit is het allerlaatste referendum dat gehouden wordt, dus stem en laat daarmee zien dat wij echte democratie WEL waarderen, in tegenstelling tot de meerderheid in de 2e kamer.
Wat is de Sleepwet?
De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. De grootste veranderingen zijn:
1. Er mag een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.
2. Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv.
3. Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
4. Verzamelde data mogen met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.
Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verscheidene wetenschappers hebben al hun zorgen geuit over deze wet. De wet is op 11 juli 2017 al aangenomen door de Eerste Kamer.
- Laatste update op .