Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.
Chemelot

PvdA: zorgen over veiligheid Chemelot

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com, Chemelot/wikipedia CC BY 3.0

Tijdens de raadsvergadering van 25 september 2024 presenteerde projectleider Verhoeven van Consortium Maaswerken BV een update over de afronding van de Maaswerken in de gemeente Stein. Hoewel de presentatie zich richtte op de verbeterde veiligheid door meer ruimte voor de Maas en de positieve impact op natuur en landschap, bleef een belangrijk onderwerp onbesproken: de risico's van bedrijventerrein Chemelot en de leidingen voor gevaarlijke stoffen in de regio.

De PvdA-fractie heeft het College van B&W gevraagd of het bereid is een Brede en Samenhangende Visie op Veiligheid en Groen te ontwikkelen voor de Maasvallei. Dit zou verder moeten gaan dan enkel de focus op grindwinning en overstromingsveiligheid. De fractie wijst op onderstaande recente incidenten bij Chemelot, zoals lozingen van gevaarlijke stoffen in de Maas en overtredingen van veiligheidsvoorschriften, die extra aandacht voor volksgezondheid rechtvaardigen.

• De Vlaamse regering heeft concrete klachten geuit over het lozen van gevaarlijke stoffen via de Ur, een waterloop die in de Maas stroomt.
• Daarnaast hebben recente rechterlijke uitspraken bevestigd dat sinds 2015 drie bedrijven op Chemelot, waaronder waterzuiveringsbedrijf Sitech, stelselmatig veiligheidsvoorschriften hebben overtreden. Sitech voert al jaren een juridische strijd met Waterschap Limburg over wat het bedrijf beschouwt als te strenge lozingsvergunningen voor de Maas.
• Opvallend genoeg werd in de presentatie geen melding gemaakt van de zes grote buizen die boven en onder de vernieuwde Urmonder Parallelweg zijn aangelegd. Deze buizen lijken bedoeld om water uit het in reconstructie zijnde Julianakanaal in de Maas te pompen, maar mogelijk ook om door Sitech ‘gezuiverd’ afvalwater van Chemelot in de Maas te lozen. De PvdA-fractie vraagt zich af wanneer en of de aanleg van deze buizen in de gemeenteraad is besproken.

Ook de klimaatverandering speelt een rol. Het KNMI waarschuwt dat extreme regenval, zoals recent in Midden-Europa, door opwarming van de aarde vaker zal voorkomen. Dit vergroot de risico’s op overstromingen, die verwoestende gevolgen kunnen hebben, zeker met de nabijheid van Chemelot. De PvdA pleit daarom voor een bredere visie op veiligheid, waarin ook de impact van deze industrie op het milieu en de volksgezondheid wordt meegenomen.

De fractie vraagt het College om samen met omliggende gemeenten een integraal plan te ontwikkelen dat niet alleen focust op overstromingsbeveiliging, maar ook op de bredere veiligheid en gezondheid van de regio.

+ Lees hier de vragen van de PvdA fractie aan het College ⇢

  • Laatste update op .