
Buurtbemiddeling
- Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com
Ieder jaar wordt gekeken hoe buurtbemiddeling presteert. In de jaarevaluatie van 2024 wordt ingegaan op het aantal meldingen en de resultaten. Hierin is ook specifiek aandacht voor de situatie in de gemeente Stein. Hieronder een samenvatting.
Buurtbemiddeling draagt bij aan een prettige en veilige woonomgeving. Het voorkomt dat kleine irritaties uitgroeien tot grote problemen en zorgt ervoor dat buren beter met elkaar kunnen samenleven.
Buurtbemiddeling Westelijke Mijnstreek helpt buren bij het oplossen van overlast en conflicten. Dit gebeurt door getrainde vrijwilligers die bemiddelen tussen de partijen. De hulp is gratis en vrijwillig, maar als buren deelnemen, wordt verwacht dat ze serieus meedoen. De bemiddelaars zijn onpartijdig, geven geen oordeel en hebben een geheimhoudingsplicht.
De gemeenten van de Westelijke Mijnstreek, de politie en verschillende woningcorporaties (Zaam Wonen, Wonen Limburg, Zo Wonen en Woonpunt) werken samen aan dit project. De organisatie wordt gecoördineerd door Partners in Welzijn.
Waarom buurtbemiddeling?
Het doel is om burenruzies vroegtijdig aan te pakken, voordat ze escaleren. Vaak gaat het om situaties waarin buren er zelf niet meer uitkomen. Door in gesprek te gaan met beide partijen, wordt geprobeerd een oplossing te vinden. Dit leidt tot een betere sfeer in de buurt, meer begrip tussen buren en een sterkere gemeenschap.
Buurtbemiddeling helpt niet alleen de bewoners, maar ook de gemeenten, politie en woningcorporaties. Het voorkomt langdurige conflicten, vermindert meldingen van woonoverlast en bespaart kosten.
+ Raadsinformatiebrief + bijlagen Evaluatie Buurtbemiddeling 28.03.2025 ⇢
- Laatste update op .