Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

2020 Vijfde landelijke hittegolf in drie jaar tijd

Sinds 1901 heeft het KNMI 28 landelijke hittegolven gemeten. De kans is groot dat we deze week te maken krijgen met de eerste landelijke hittegolf van 2020. Als de hittegolf deze week daadwerkelijk doorzet, dan vond 17,24% van het aantal hittegolven van de afgelopen 120 jaar plaats in de laatste drie jaar. Vorig jaar kregen we namelijk al te maken met twee hittegolven. Evenals als het jaar daarvoor. In 2019 werd zelfs de heetste dag tijdens een hittegolf sinds 1901 gemeten; 37.5 °C. Pricewise brengt de geschiedenis van de hittegolf in Nederland in kaart op basis van data van het KNMI, en geeft advies over het doorkomen van de warme dagen.

120 jaar meting hittegolven Nederland
Vier hittegolven in twee jaar tijd is uitzonderlijk. We krijgen zelfs niet elk jaar te maken met een hittegolf. Voor 2018 vond de laatste hittegolf plaats in 2015. Sinds 1901 zijn er tot nu toe 28 officiële landelijke hittegolven gemeten in Nederland. De hoogste temperatuur tijdens een hittegolf werd vorig jaar gemeten, op 25 juli 2019. Het was toen 37.5 °C. 

Hittegolven in Nederland:

Langste hittegolf duurde bijna drie weken
Een hittegolf duurt minimaal vijf dagen. Deze duur is vaak wat langer, met een gemiddelde van negen dagen. De hittegolf met de langste duur sinds 1901, was die van 1975. Deze hield maar liefst achttien dagen aan. Bijna drie weken dus. In 2018 duurden de twee hittegolven ook vrij lang. De eerste hield dertien dagen aan, de tweede tien dagen. Tussen die twee hittegolven zat maar één dag. Als het die ene tussendag ook warmer dan 25 °C was geweest, dan had 2018 de langste hittegolf op naam gekregen. Vorig jaar duurden beide hittegolven ‘maar’ zes dagen.

Duur en aantal tropische dagen hittegolven Nederland:

Voorspelling hittegolf 2020
De exacte definitie van een hittegolf verschilt per land. In Nederland is de definitie van een hittegolf: een periode waarin de temperatuur minimaal vijf dagen achter elkaar 25 °C of hoger is, waarvan op z’n minst drie dagen met een temperatuur van 30 °C of hoger. Deze temperaturen moeten door het KNMI in De Bilt, ongeveer het midden van Nederland, worden gemeten. Alleen dan is er sprake van een landelijke hittegolf.

Als de weersvoorspelling uitkomt, is de temperatuur in de Bilt van woensdag 5 augustus tot en met vrijdag 14 augustus 25 °C of hoger. Aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag komt de temperatuur waarschijnlijk boven de 30 °C uit. Dat zou betekenen dat de eerste officiële landelijke hittegolf van dit jaar op komst is.

De hete dagen doorkomen
Heerlijk dat het mooi weer is nu velen op vakantie zijn in eigen land, maar extreme warmte vindt bijna niemand fijn. Bij risicogroepen, zoals senioren, kinderen en chronisch zieken, kan deze warmte zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Hoe worden de komende dagen wat comfortabeler wat betreft de warmte?

 • Laat alle ramen, deuren en gordijnen overdag zo veel mogelijk dicht en doe het zonnescherm naar beneden.
 • Zet alle elektrische apparaten in huis die je niet gebruikt uit. Deze verwarmen het huis onnodig. Ook bespaar je zo energie.
 • Zet je een ventilator aan, plaats deze dan bij het raam zodat de frisse lucht naar binnen wordt geblazen. Of zet een aantal flessen met bevroren water voor de ventilator. Hierdoor is de lucht die de ventilator verspreidt koeler.
 • Warmte stijgt naar boven. Beneden is het dus vaak koeler dan boven in de woning. Slaap je boven, dan kun je overwegen om tijdelijk beneden te gaan slapen.
 • Drink genoeg water. Ten minste twee liter per dag. Ga je de deur uit? Zorg er dan voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.
 • Beperk fysieke inspanning tot de koelere momenten van de dag.
 • Neem geen koude, maar een lauwe douche als je het echt heel heet hebt. Een koude douche vernauwt de bloedvaten, waardoor de warmte minder goed afgevoerd kan worden. De overgang van een lauwe douche naar warm weer is minder extreem.
 • Ga met je voeten in een teiltje met koud water zitten of houd je polsen onder de koude kraan. Op je voeten en polsen zit de hoogste concentratie van poriën, waardoor je via deze plekken gemakkelijk veel warmte kwijtraakt. Door deze plekken te koelen, gaat je hele lichaamstemperatuur (tijdelijk) omlaag.
 • Gebruik je de auto met dit warme weer, maar heb je geen airco? Zet het raam naast de bestuurder en het raam hier schuin achter open (als dat mogelijk is). Zo kan het goed doortochten.
 • Is de auto heel heet en wil je deze afkoelen door er koud water overheen te gooien? Geen goed idee. Het temperatuurverschil kan ervoor zorgen dat je lak breekt. Dit soort schade wordt niet vergoed vanuit de autoverzekering.
 • Hitte kan ook zorgen voor oververhitting van de motor. Zorg er daarom voor de je koelvloeistof in elk geval goed is bijgevuld.

Bron: Pricewise.nl - Hittegolf

 • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien