Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Parkeerverbod op Business Park Stein

Vanaf 28 maart 2022 geldt een parkeerverbod op Business Park Stein in Elsloo. Tussen 18.00 uur en 08.00 uur, en op zondag de hele dag, mag daar niet geparkeerd worden langs de openbare weg op straffe van 109 euro boete.

Er is sprake van aanzienlijke overlast in de vorm van zwerfvuil, wildplassen en poepen, parkeren voor inritten en ander ongeoorloofd ongemak. Ondernemers op het Business Park hebben klachten ingediend bij de gemeente die vervolgens deze actie neemt. Naast enkele vrachtwagenchauffeurs die in de gemeente Stein wonen en daar hun vrachtwagen parkeren, parkeren daar vooral veel buitenlandse chauffeurs hun trucks tijdens de verplichte lange rustpauze of weekendpauze. Er zijn avonden dat er wel 20 trucks staan. Bewoners van de Koolweg zien de chauffeurs af en aan lopen richting de winkels in het centrum. Ondertussen filmen en fotograferen ze de omgeving, hetgeen bewoners op z'n zachtst gezegd "onaangenaam" vinden.

Gemeente Stein Parkeerverbod BusinessParc

Imperial Logistics, de Europese tak van een Zuid-Afrikaanse transportonderneming, is een nadrukkelijk aanwezige parkeerder bij het Shell tankstation. Naar het schijnt heeft Imperial daar een vast parkeercontract afgesloten. Als je weet dat Imperial met 40 trucks en 150 opleggers alleen al voor VDL Nedcar in de weer is, kun je op je vingers natellen dat die parkeerplaats snel vol is. Tja en wat doe je dan? Op het omringende industrieterrein is plek genoeg en nog gratis ook.
Waarom parkeren en overnachten die trucks trouwens niet op het Nedcar terrein? Onder het motto, de vervuiler betaalt.
In een rapport "Uitbreiding VDL Nedcar" uit oktober 2020 is vanaf pagina 28 te lezen dat het niet de verwachting is dat het vrachtverkeer zal gaan afnemen, omdat alternatieven voor het vervoer van onderdelen en auto's per spoor en binnenvaart technisch niet mogelijk zijn of te duur zijn. Ja, het is uiteraard veel goedkoper om Oost-Europese chauffeurs voor een habbekrats de weg op te sturen.

Alle chauffeurs zijn gehouden aan de Europese rijtijdenwet en moeten na 9 of 10 uur rijden minstens 11 uur rusten. Omdat zware combinaties op zondag niet mogen rijden, brengen met name buitenlandse chauffeurs een heel weekend door op dit soort "parkeerplaatsen". Omdat er geen faciliteiten zijn, zelfs geen afvalbakken, is er natuurlijk gauw sprake van overlast. Ze kunnen tegen betaling van 9 euro per nacht ook bij Shell Keulen parkeren en in hun cabine bivakeren. Inbegrepen is een warme douche en een kop koffie. Maar die parkeerplaats heeft slechts een beperkte capaciteit en is dus snel vol. In Limburg zijn meer van dit soort "truckstops" maar de dichtstbijzijnde is Op de Vos in Nieuwstadt; hier een overzicht van deze "truckstops" >
In Duitsland liggen langs de snelwegen "Raststätten" en "Autohöfen" lees hier >
Business Park is extra aantrekkelijk voor buitenlandse chauffeurs want het ligt aan een knooppunt van internationale snelwegen.

Nederlandse chauffeurs krijgen naast hun salaris ook per maand ca 250 euro "leefgeld" van hun baas voor dit soort betalingen, sloten koffie en warme prak. Het is maar de vraag of buitenlandse chauffeurs dat ook krijgen. Er zijn ook Nederlandse transportondernemingen die Oost-Europese chauffeurs hun transporten laten uitvoeren die in in dienst zijn bij Poolse, Slowaakse, Litouwse of andere Oost-Europese satelietbedrijven en uitzendbureau's. Daarmee ontwijken zij willens en wetens de Nederlandse salarissen en CAO's. Uitslag enquete SP uit 2013 >

Ter vergelijking: een Nederlandse internationaal chauffeur verdient gemiddeld per maand bruto 3000 euro exclusief toeslagen en overuren. In Polen en Slowakije verdienen chauffeurs tussen de 7000 en 8000 euro per JAAR. In Bulgarije of Roemenië is dat slechts 3500 tot 5000 euro... per JAAR !! Dus als je dan 9 euro euro moet betalen voor een parkeerplek en een douche is dat heel veel geld. En effe verderop kun je gratis langs de weg parkeren en onder je vrachtwagen ook je grote behoefte deponeren. Ook gebouwen in aanbouw en portieken van bedrijven op het Business Park worden blijkbaar gebruikt als openbaar toilet. Natuurlijk niet goed te praten, maar wat moet je bij gebrek aan voldoende faciliteiten voor de truckers? Je kunt slechts in je cabine gaan zitten drukken en vervolgens het zakje nergens kunnen deponeren.

Maar desondanks hoeft een gemeente natuurlijk niet op te draaien voor het opruimen van de achtergelaten rommel en ook de ondernemers op een industrieterrein niet. Dat is een zaak voor logistiek Nederland en met name voor die bedrijven die hun buitenlandse chauffeurs tot op het bot uitbuiten. Maar natuurlijk moeten bedrijven als VDL Nedcar en Chemelot ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een adequate truckstop met faciliteiten voor de bedrijven die voor hún op de weg zitten.

 Photo by Nigel Tadyanehondo on Unsplash

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien