Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Coalitie DOS - SB - VVD

Op 12 april 2022 heeft DOS bekend gemaakt dat zij een coalitie gaan vormen met SB en VVD.

Ter herinnering het actuele zetelaantal van deze drie partijen: DOS 8 / SB 2 / VVD 1
Dus zelfs als een van de kersverse coalitiepartners tussentijds zou afhaken, heeft DOS nog steeds een meerderheid in de 19-koppige raad.

Ondanks hun verlies bij de recente verkiezingen stappen SB en VVD opnieuw in een coalitie met DOS. De VVD promoveert van gedoogpartner tot echte coalitiegenoot en zal daarvoor wel beloond worden met een wethouderszetel.

Veel mensen hoopten op een coalitie tussen DOS en CMB, de twee grootste partijen. Dat bleek ook uit de stemmenwinst voor beide partijen in maart. De kiezer is terecht van mening dat je in crisistijd moet kiezen voor het krachtigste bestuur.
Maar dat telt niet in de politiek, zowel landelijk als plaatselijk niet. En dan vindt men het anderzijds wel gek dat er steeds minder mensen gaan stemmen en dat hun stemgedrag steeds extremer wordt.

Maar een coalitie met CMB vindt DOS blijkbaar te spannend. Zij kiezen voor "stabiliteit" volgens hun voorman Danny Hendrix. Hij bedoelt natuurlijk dat zij kiezen voor "absolute macht". Want die heeft DOS gezien de zetelverdeling in de coalitie en straks de wethouderszetels in het nieuwe college van B & W. Dat worden weer drie wethouders voor DOS terwijl SB en VVD hun handen dicht knijpen met hun hele of misschien wel parttime zeteltje.

Grootste verliezer CDA doet het enige juiste en kiest nu voor een rol in de oppositie.


Uitslag verkiezingen 2022

Geen schokkende uitslag in Stein, al zal een enkeling dat anders ervaren.
DOS bleef de grootste partij, op eerbiedige afstand gevolgd door CMB. Beiden boekten een kleine winst. CDA is de grootste verliezer en gaat van 2 naar 1 zetel. SB, VVD en PvdA houden hun huidige zetel(s).

Zetelverdeling

DOS  8
CMB  6
SB    2
CDA  1
PvdA 1
VVD  1

Wonden likken
De coalitie-genoten CDA, SB en VVD verloren terwijl DOS, het boegbeeld van die coalitie, won. Vooral de VVD zat hiermee danig in haar maag. 
Ook het CDA likt haar wonden en heeft dat mijn inziens vooral aan de landelijke politiek te wijten: Wopke Hoekstra heeft geen enkele boodschap al kijkt hij nog zo vaak en zo serieus in de camera. Die had gewoon boekhouder moeten blijven en Hugo de Jonge onderwijzer.

Dus de kleine coalitiepartijen kunnen de komende 4 jaar beter in de oppositie gaan, anders bestaan ze in 2026 alleen nog maar op papier...
De kiezer wil blijkbaar een andere coalitie en waarom niet DOS met CMB.

Democratie grote verliezer
Maar de echte grote verliezer in Stein is de democratie.
Opkomst 52,51% oftewel 10.923 stemmen terwijl dit in 2018 nog 58,45% en 11.854 stemmen waren. Maar liefst 10% eerdere kiezers die het niet meer de moeite waard vonden om op deze alleszins mooie woensdag hun burgerrecht uit te oefenen.

Als de politiek de komende dagen toch aan 't evalueren slaat, moeten ze vooral hierover brainstormen. En minder over wie nu wethouder mag worden.

  • Laatste update op .
Jan Meijers
Coalitie 2022
Als er verkiezingen zijn geweest vinden sommige partijen het bij elkaar optellen van het aantal zetels nog altijd zeer belangrijk.

Zo kunnen de functies goed worden verdeelt over hun eigen b.v’s.
DOS laat weer zien hoe het in hun bedrijf gaat.
Stabiel noemen ze dat bij DOS. Ik vind het vooral egoïstisch en niet luisteren naar de kiezers.

Wethouder Hendrix past met een verlies van bijna een kwart van zijn stemmen enige bescheidenheid. Hij ging van 945 naar 708 kiezers. Stein is klaar met Hendrix.
Alleen Hendrix weet dat blijkbaar nog niet zelf.

Daarentegen haalde Willem Thewissen bijna een een verdubbeling van het aantal stemmen.
Voor Willem kozen 707 kiezers .
SB verloor 130 kiezers en de VVD 150 kiezers.

DOS doet mij denken aan de tijden van vlak na de herindeling macht is belangrijker dan democratie. Systeem politiek die elders in de wereld voor grote problemen zorgt.
Dus voortaan spreken we van DOS : Dus Ons Systeem

O ja, kiezers bedankt en tot over 4 jaar.

0
Laat reactieformulier zien