Hulp bij toegankelijkheid

Skip to main content

Twee volwaardige ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen

  • Afbeeldingen: SP (tevens bron) LinkedIn (embedded) ©

Vlak voor de zomervakanties kwam het bericht naar buiten dat de leiding van het Zuyderland Ziekenhuis plannen heeft om de intensive care en spoedeisende hulp van Heerlen naar Sittard-Geleen te verhuizen. Het beddenhuis in Heerlen zou dan ook verdwijnen.
Dat houdt in dat bijna 260.000 mensen alleen al uit Parkstad zonder volwaardig ziekenhuis komen te zitten. Buiten de mensen uit het Heuvelland die ook gebruik maken van dit ziekenhuis.

Belangrijk is dat er twee volwaardige ziekenhuizen open blijven zowel in Heerlen als in Sittard-Geleen.

Want vandaag, woensdag 13 september zegt bestuursvoorzitter Jongen van Zuyderland in dagblad De Limburger
( ⇢ lees hier) 
dat zij het voornemen hebben om alle dagbehandelingen van Sittard naar Heerlen te verhuizen!

Dus stel je voor dat je in Meers woont, 80-plusser bent en geen eigen vervoer hebt. En een van je laatste kiezen heeft een ontstoken wortelpunt... dan ligt de kaakchirurg op de loer! Niet in Sittard-Geleen maar in Heerlen... Dan kun je met de Wensauto naar station Beek-Elsloo en vervolgens met de bus naar Heerlen of met de trein via Sittard naar Heerlen en dan weer met de bus naar het ziekenhuis.
Dat mag niet gebeuren!
Alhoewel... dat gebeurt in feite al. Kort geleden zelf tweemaal ervaren. Afspraak met specialist proberen te maken in Sittard-Geleen...helaas de wachttijd is lang, hoelang wordt niet meegedeeld, stomweg vraag ik ook niet door...maar u kunt morgen al bij diezelfde specialist in Heerlen terecht... Gezien de klachten en het feit dat ik eigen vervoer heb, kies ik voor het laatste. Zo wordt de patiënt al stilaan richting Heerlen "gekneed". Of zijn mensen uit Heerlen en omstreken gezonder en dus minder behoefte aan dagbehandelingen en controles?

Liefst had het Zuyderlandbestuur blijkbaar een compleet nieuw ziekenhuis ter hoogte van Nuth, maar daarvoor hoeven ze niet aan te kloppen bij overheid en zorgverzekeraars. Die eigen ruiten hebben ze in 2009 ingegooid bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Sittard-Geleen. In crisistijd werd daar een luxueus eenkamer-zorghotel gebouwd voor 380 miljoen euro.... het dubbele van hetgeen begroot was! En wat waren ze trots op hun papierloze zorghotel waar de inzet van robots er mede voor zorgde dat 700 medewerkers ontslagen werden... En nu maar jammeren dat ze te weinig personeel hebben en de werving van nieuwe zorgmedewerkers maar niet wil lukken.

Klagen, daar is David Jongen sowieso erg goed in. Anno 2023 over de financiële en personele noodzaak om Heerlen af te schalen als IC en beddenhuis en -naar vandaag blijkt- op te schalen voor dagbehandelingen.
In 2020/2021 was hij ook veelvuldig als Corona-profeet aan het woord op tv en in de krant.

Hadden ze de afgelopen 10-15 jaar bij Zuyderland en Atrium maar meer aandacht aan het personeel geschonken in plaats van aan David Jongen en de zorgverzekeraars...

David Jongen werd januari 2015 bij de fusie van de ziekenhuizen Sittard-Geleen met Heerlen voorzitter van de Raad van Bestuur.

In oktober 2011 werd hij bestuursvoorzitter van het toenmalige Atrium-ziekenhuis in Heerlen. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter bij uitkeringsinstantie UWV.

 

bannerprotestziekenhuisheerlen

Zaterdag 23 september organiseert de SP een protestmars in Heerlen voor behoud van het ziekenhuis in Heerlen en tevens voor behoud van twee volwaardige ziekenhuizen

Wanneer: Zaterdag 23 september
Tijd: 13.00 tot 15.00 uur
Locatie: Vertrek mars vanaf parkeerplaats van Mondriaan, John F. Kennedylaan 301 Heerlen richting ziekenhuis.

Hier hebben we echt iedereen bij nodig om echt duidelijk te maken dat het ziekenhuis in Parkstad moet blijven. Samen kunnen we die vuist maken.

Bent u er 23 september bij?
Neem zoveel mogelijk mensen mee, ziekenhuis is voor iedereen belangrijk!

Hopelijk zien wij elkaar zaterdag 23 september om 13.00 uur

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien