Skip to main content

Zorgen over toegankelijkheid en veiligheid van het nieuwe milieupark | Update 30.08.2024

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com, CMB, gemeente Stein ©

De gemeenten Beek, Echt-Susteren, Stein, Sittard-Geleen en RWM onderzoeken op dit moment of de bestaande 7 milieuparken verbeterd kunnen worden.
Ingeval van milieupark Stein was het natuurlijk veel logischer geweest om input van inwoners te vragen vóórdat het milieupark in de eerste maanden van 2024 vernieuwd zou gaan worden. En goedkoper vooral, want nu moeten weer kostbare aanpassingen gedaan gaan worden. Overigens werd in 2022 al geconstateerd dat het Steinse milieupark niet voldeed aan de wet- en regelgeving.
De enquete staat bol van suggesties en stellingen dat de milieuparken vooral goedkoper en efficiënter moeten worden. Vooral afschalen, dan zal het illegaal dumpen in de buitengebieden alleen maar toenemen!

+ Naar enquete Toekomst Milieuparken Westelijke Mijnstreek ⇢

Milieupark Stein gemeente Stein


Vragen CMB en antwoorden

Update 29.08.2024

Op 12 augustus heeft de CMB fractie in de Steinse gemeenteraad vragen gesteld over de toegankelijkheid en veiligheid van het RWM milieupark in Stein. Hieronder een samenvatting  van het antwoord daarop van B & W op 28 augustus. Het volledige antwoord kunt u hier lezen ⇢

Samenvatting antwoord B & W
De herinrichting van het milieupark aan de Stadhouderslaan in Stein, dat op 13 april 2024 heropende, leidde tot diverse klachten van gebruikers. Deze klachten richtten zich vooral op het gebruik van bordestrappen, die als te laag, onhandig en fysiek belastend werden ervaren. Hoewel het aantal klachten na verloop van tijd afnam, uitten bezoekers ter plaatse nog regelmatig hun ongenoegen.

De herinrichting was noodzakelijk omdat het milieupark niet voldeed aan de wet- en regelgeving, met name door het ontbreken van een vloeistofdichte vloer. De gekozen oplossing was zowel financieel als tijdelijk de beste optie, gebaseerd op ervaringen met een soortgelijk project in Born.

Alternatieven zoals het verhogen van de bordestrappen of het aanpassen van de containers zijn onderzocht, maar stuitten in eerste instantie op bezwaren zoals hoge kosten, veiligheidsrisico’s en operationele problemen. Hoewel de gebruiksvriendelijkheid van het milieupark is verminderd, vooral voor mensen met een beperking, hebben de betrokken partijen diverse verbeteringen voorgesteld, zoals toch verhogen van de bordestrappen, aanpassingen aan de traptreden en het onderzoeken van herinvoering van het mobiele pinapparaat.

Voordat definitieve beslissingen worden genomen, zal overleg plaatsvinden met de klankbordgroep "Inclusie en Toegankelijkheid" om de mogelijke aanpassingen te bespreken. Een terugkoppeling van de uitkomsten hiervan zal aan de gemeenteraad worden gegeven.


Toegankelijkheid en veiligheid onvoldoende

Sinds de heropening in april 2024 wordt het vernieuwde milieupark overwegend positief beoordeeld. De afvalstraat oogt schoon, en het probleem van wegwaaiend afval is opgelost, wat tevens bijdraagt aan het verminderen van ongedierte. Ondanks deze positieve punten zijn er echter diverse klachten over de praktische bruikbaarheid van het park, met name over de toegankelijkheid en veiligheid, waarop de CMB-fractie in de Steinse gemeenteraad nu de aandacht van het College van B&W vestigt.

Een belangrijk punt van zorg betreft de toegankelijkheid van de afvalcontainers voor huisvuil, grof afval en hout. Bij elke container is een trap geplaatst, maar de afstand tussen de bovenkant van de trap en de container is ongeveer 1,5 meter. Dit zorgt ervoor dat het deponeren van afval, vooral voor niet al te grote mensen lastig is, aangezien zij het afval boven schouderhoogte moeten tillen. Dit probleem is extra lastig voor ouderen, mensen met fysieke beperkingen en inwoners met rug- of schouderklachten.

Het beleid van het milieupark-beheerder RWM verergert de situatie omdat hun medewerkers geen hulp mogen bieden bij het tillen. Een en ander onder verwijzing naar het Arbo-bestuit en de voorschriften voor de inrichting van een veilige arbeidsplaats. Daarmee onderschrijft RWM dus dat er op dit moment geen adequate inrichting op het milieupark aanwezig is en geen hulpmiddelen ter beschikking zijn om (zwaar) afval zonder al te grote fysieke belasting te deponeren. Wat voor hun medewerkers geldt is blijkbaar niet van toepassing voor inwoners...

rawpixel milieupark cmb design 01j5q8fcdz 1724136511

De CMB-fractie vraagt het College om deze problemen te erkennen en wil weten welke maatregelen tot nu toe zijn genomen. Ze stellen voor om de trappen te verhogen of de grond rond de containers op te hogen, zodat gebruikers gemakkelijker hun afval kunnen deponeren zonder fysieke inspanning. Ook wordt gesuggereerd om hulpmiddelen beschikbaar te stellen die de fysieke belasting verminderen.

Een ander punt van zorg is de geschiktheid van de trappen voor het deponeren van zwaar meubilair in ijzeren containers. Er zijn al signalen dat de bodemplaat van de trapconstructie te dun is en dat de trappen niet zijn verstevigd, wat kan leiden tot schade of zelfs instorting bij zware belasting. De fractie stelt voor om terug te keren naar het gebruik van open containers, zoals die al worden gebruikt voor wit- en bruingoed.

Daarnaast zijn er klachten over het betalingsproces in het milieupark. Het mobiele pinapparaat is niet meer in gebruik, waardoor bezoekers nu in de bouwkeet moeten pinnen. De toegang tot de bouwkeet is echter lastig, vooral voor ouderen en mensen met fysieke beperkingen, vanwege de hoge opstap die provisorisch is opgelost met een pallet.

Tot slot vraagt de CMB-fractie of het College bereid is om de Klankbordgroep Inclusie en Toegankelijkheid te raadplegen voor advies over deze kwesties en het advies vervolgens aan de Raad voor te leggen.


+ Enquete Toekomst Milieuparken Westelijke Mijnstreek ⇢

+ Facebook gemeente Stein ⇢

+ Antwoord op vragen CMB fractie door B & W 28.08.2024 ⇢

+ Vragen over milieupark door CMB fractie 12.08.2024 aan college B & W ⇢

+ RWM milieupark Stein, algemene info ⇢

+ RWM milieupark Stein, tarieven ⇢

+ De Limburger, 16.04.2024 Milleupark Stein na verbeteringen weer open ⇢

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien