Skip to main content
IVN Dia-lezingen

IVN dia-presentaties

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com

Komende herfst en winter kunt u op de eerste maandag van de maand weer genieten van een aantal mooie dia-presentaties. Het programma vindt u hieronder.
Aanvang 20.00 uur in het Maaslandcentrum en de entree is gratis.

7 oktober 2024: Remi Diris: “De das”

Remi Diris laat ons in deze lezing kennismaken met onze vriendelijke buur: de das, met hun burchten, vluchtpijpen, wissels, latrines, de voeding, enzovoort. En met deze kennis kun je overdag met grote trots de sporen van onze nachtelijke buren herkennen en bewonderen. Let op! deze lezing wordt gehouden in de lokale streektaal (Limburgs)


4 november 2024: Olaf op den Kamp: “De wolf; biologie, ecologie, preventie en volksverhalen”

Olaf op den Kamp van het natuurhistorisch gezelschap Limburg neemt ons deze avond mee in de leefwereld van een dier dat de laatste jaren met enige regelmaat het nieuws haalt en, in sommige contreien, de gemoederen flink bezighoudt: de wolf. Natuurlijk gaat het in de lezing over Roodkapje en over de Zeven geitjes, maar ook over de functie die de Wolf als toppredator in de natuur heeft. Wat staat er allemaal op het menu van de wolf? Hoe leeft de wolf en wat betekent zijn komst voor ons en onze huisdieren? Hoe kunnen we met relatief eenvoudige middelen onze schaapskuddes beschermen tegen deze beschermde diersoort. Kunnen we nog wel veilig (met onze hond) het bos in? Hoe gaat men in Duitsland om met de populatie wolven die daar leven? Ook op deze aspecten wordt getracht tijdens de lezing inzicht te verschaffen.

2 december 2024: Guus en Martina Reinartz: Marokko: een land vol contrasten

Guus en Martina nemen ons weer mee op een adembenemende reis door Marokko. Marokko is met zijn enorme verscheidenheid een van de spectaculairste landen ter wereld. De glansvolle paleizen, de okerkleurige eenzame, schrale landschappen en het bonte kleurenspel van de talrijke tuinen en sinaasappel boomgaarden. De onder verzengende hitte zuchtende bloemen- en graanvelden en een met olijfboomplantages bespikkeld, tot ver over de horizon reikend heuvellandschap. Stille, bruine dorpjes, ontoegankelijke kasbah’s en trotse steden. De blauwe Atlantische oceaan in het goudgele avondlicht en de tot ver in de lente nog witte bergtoppen.

6 januari 2025: Jean Engels: “Het bomenleven”

Informatie over deze zeer interessante lezing volgt nog. Hou de facebookpagina en de volgende Kroetwusj in de gaten!

3 februari 2025: Geco Visscher: “Uilen van het boerenerf”.

Geco Visscher, provinciaal coördinator bescherming steenuil en kerkuil, vertelt ons deze avond over deze bijzondere vogels met hun nachtelijke levenswijze en geruisloze vlucht.
Welke aanpassingen uilen nog meer hebben om te kunnen jagen, waar ze op jagen, hoe je ze kunt herkennen; dit wordt allemaal tijdens deze avond besproken.
Ook praktische zaken komen aan de orde zoals inventariseren, het belang van een goed biotoop, welke risico’s beide soorten lopen en wat je daar eventueel aan kan doen.

10 maart 2025: René Krekels “Bedgeheimen van kleine dieren, deel III: De Kleine koters”

Eerder kwamen al bedgeheimen van kleine dieren voorbij. Meer onthullingen laat René Krekels, bioloog en natuurfotograaf, zien in deel 3. Maak het mee tijdens deze voorstelling, met onthullende en niet eerder getoond beelden, gewikkeld in een passende muzikale omlijsting.

Let op!  In verband met carnaval vindt deze laatste lezing niet plaats op de eerste maar op de tweede maandag van maart!

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien