Skip to main content
geestelijke gezondheid

Mensen met onbegrepen gedrag beter en sneller helpen

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com

Zuid-Limburg werkt aan de oprichting van een Crisis- en Interventie Team (CIT) om mensen met onbegrepen gedrag beter en sneller te ondersteunen, vooral buiten kantoortijden.

De vraag naar zo’n team is groot, omdat Zuid-Limburg relatief veel meldingen heeft van onbegrepen gedrag. Voorbeelden hiervan zijn verwardheid, hallucinaties, en impulsief gedrag, vaak veroorzaakt door middelengebruik. Momenteel wordt de politie vaak opgeroepen voor dergelijke incidenten, terwijl dit type hulpverlening eigenlijk in handen van gespecialiseerde zorgverleners zou moeten liggen.

Zorg en Veiligheidsdag
Tijdens de Zorg en Veiligheidsdag 2024 ondertekenden vertegenwoordigers van Mondriaan GGZ, Zuyderland GGZ, de politie, het Openbaar Ministerie, en diverse Zuid-Limburgse gemeenten een intentieverklaring voor de oprichting van het CIT. De hoop is dat dit team, naar voorbeeld van het succesvolle Farent CIT in Den Bosch, al vanaf 1 januari 2026 actief kan zijn.

Samenstelling en werking CIT
Een CIT bestaat uit professionals uit diverse vakgebieden, zoals maatschappelijk werk, psychosociale hulp, verslavingszorg en ondersteuning voor mensen met lichte verstandelijke beperkingen. Het team kan direct reageren op crisismeldingen, ook ’s nachts, en gaat in actie om escalatie te voorkomen, bijvoorbeeld door tijdelijke opvang te regelen. Er wordt nauw samengewerkt met de GGZ-crisisdienst, die zich meer richt op psychische crisissen.

Het CIT fungeert als een schakel tussen verschillende hulpinstanties en blijft betrokken bij een casus totdat er een lange-termijnoplossing is gevonden. Om dit te bereiken, werkt het nauw samen met instanties als de politie, ziekenhuizen, gemeenten, woningcorporaties en daklozenopvang, zodat de aanpak snel en efficiënt verloopt.

Commissie Zorg en Veiligheid Zuid-Limburg
Deze commissie is opgericht in 2021 en coördineert de oprichting van het CIT en is gericht op het versterken van de weerbaarheid van inwoners door zorg en veiligheid beter op elkaar af te stemmen.
Burgemeester Marion Leurs-Mordang van Stein is voorzitter van deze commissie.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien