Skip to main content

Prutsende minister Faber

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: Wikipedia, Wikimedia, rawpixel.com

Tweede Kamer debatteert over 'Lintjeskwestie' Minister Faber

02.04.2025

Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie (PVV) heeft geweigerd haar handtekening te zetten onder de voordracht van koninklijke onderscheidingen voor vijf vrijwilligers die werken met asielzoekers. Ze zei dat hun werk niet past bij haar beleid om immigratie te beperken.

Deze beslissing zorgde voor felle kritiek, zowel van oppositiepartijen als van coalitiegenoten. Caroline van der Plas (BBB) noemde het teleurstellend en hoopte eerst dat het een grap was. Henri Bontenbal (CDA) vond dat Faber het decoratiesysteem gebruikte voor politieke doeleinden en daarmee een grens overschreed.

Om de situatie te herstellen, hebben premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark (NSC) de voordrachten alsnog ondertekend. Ze wilden hiermee de eenheid in het kabinet bewaren en het decoratiesysteem beschermen.

In een debat in de Tweede Kamer verdedigde Faber haar keuze. Ze zei dat ministers niet zomaar alles hoeven goed te keuren en dat ze het recht heeft om een voordracht te weigeren. Ze bood echter geen excuses aan de vrijwilligers. 
Haar politiek leider Wilders (PVV) durfde zelfs te zeggen "Als er iemand is in Nederland die een lintje verdient, dan is het minister Faber wel" 

De oppositie, geleid door Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), diende een motie van wantrouwen in tegen Faber. De partijen D66, CDA, ChristenUnie, SP, Volt, Partij voor de Dieren en DENK steunden de motie. Toch werd deze niet aangenomen, omdat de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB achter Faber bleven staan. Logisch, want behalve de VVD dalen de andere coalitiepartijen in de peilingen, dus ze zitten niet te wachten op nieuwe verkiezingen. BBB en NSC zouden dan bijna weggevaagd worden.
DENK en PvdD hadden ook moties ingediend om het vertrouwen in het kabinet en de premier op te zeggen, maar kregen daarin alleen bijval van SP.

Eerder in het debat kwalificeerde Timmermans de minister als "de grootste prutser die ooit in Vak K heeft gezeten". Een ander kamerlid noemde haar houding "horkerig gedrag". En Esther Ouwehand (PvdD) vond dat de lintjes beter geweigerd zouden kunnen worden omdat ze volhangen met "derrie". 

Premier Schoof benadrukte tijdens het debat het belang van eenheid binnen het kabinet en betreurde het uitlekken van de kwestie. Hoewel de motie van wantrouwen is afgewezen, blijft de situatie spanning veroorzaken binnen het kabinet en in de relatie met de Tweede Kamer. 

Deel dit artikel ⇢
  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien