Skip to main content

Tijd voor duidelijkheid over de Veldschuurdijk

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: cmb, rawpixel.com

De afronding van het Grensmaasproject had een mooi sluitstuk moeten zijn van jaren werk aan natuur, veiligheid en infrastructuur. Maar wat blijft hangen in Meers is een weg die letterlijk en figuurlijk niet is afgewerkt. Een onverharde strook die ooit een gemeentelijke verbindingsweg was, ligt er nu onaf en onzeker bij. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Voor de inwoners van Meers is een goede ontsluiting essentieel. Niet alleen voor het dagelijks verkeer, maar ook voor hulpdiensten en veiligheid in het algemeen. De huidige situatie – met een onverharde, mogelijk particuliere weg – is vragen om problemen. De gemeente moet nu kleur bekennen: komt er een degelijke oplossing? Of blijft Meers met een halfbakken noodoplossing zitten?

De CMB fractie in de Steinse gemeenteraad heeft hierover vragen gesteld aan het college van B & W.
+ Vragen CMB 02.07.2025 ⇢

Hieronder een samenvatting, gemaakt met behulp van ChatGPT.

De grindwinning in Maasband en Meers, uitgevoerd door Consortium Grensmaas BV, is inmiddels afgerond. Daarmee is ook een belangrijk hoofdstuk van het project Grensmaas afgesloten. Maar de aanleg van de hoogwaterbrug heeft een nieuwe situatie gecreëerd die vragen oproept over de verkeersveiligheid en bereikbaarheid in de regio.

Wat is er aan de hand?
Op de bovenstaande foto is te zien dat de Veldschuurdijk en de hoogwaterbrug verbonden zijn via een onverharde weg. Deze weg, die voor zover bekend eigendom is van firma L'Ortye, ligt op de plek waar vroeger de Oeverendijk liep. Die dijk was eigendom van de gemeente en vormde een belangrijke verbinding tussen de Maasbanderkerkweg en de Veldschuurdijk.

Vragen
Voor inwoners van Meers is die verbinding van groot belang. De Veldschuurdijk fungeert namelijk als belangrijke ontsluitingsweg voor het dorp. Nu er enkel een onverharde weg ligt, rijzen er logische vragen:
• Is de gemeente op de hoogte van deze situatie?
• Zijn er afspraken gemaakt met eigenaar L’Ortye over het gebruik van deze weg?
• Voldoet de huidige staat van de weg aan de eisen voor veilig gebruik?
• Wie is verantwoordelijk voor onderhoud?
• Komt er overleg met L’Ortye over verbetering of herinrichting?
• Zijn er verkeerskundige onderzoeken gedaan naar veiligheid en bereikbaarheid sinds de aanleg van de hoogwaterbrug?
• En: welke stappen kunnen op korte termijn genomen worden om tot een veilige, duurzame oplossing te komen?

Mocht de weg in de toekomst worden afgesloten voor publiek gebruik, dan wordt de Veldschuurdijk een doodlopende weg. Dat zou een onwenselijke situatie zijn voor de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van zowel Meers als Maasband.

Deel dit artikel ⇢
  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien