Skip to main content
De gemeente Stein wil inwoners meer en beter betrekken bij beslissingen over hun woon- en leefomgeving. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat vooral jongvolwassenen (18-35 jaar) nu nauwelijks mee praten, terwijl ze wél willen meedenken – liefst online en flexibel, snel en laagdrempelig. 

Gemeente Stein werkt aan digitaal participatieplatform

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com, dit artikel en infographic is mede tot stand gekomen met behulp van ChatGPT 

Meer invloed voor inwoners – met name jongeren – op hun leefomgeving

De gemeente Stein wil inwoners meer en beter betrekken bij beslissingen over hun woon- en leefomgeving. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat vooral jongvolwassenen (18-35 jaar) nu nauwelijks mee praten, terwijl ze wél willen meedenken – liefst online en flexibel, snel en laagdrempelig. 

Uit onderzoek blijkt dat Stein nog weinig gebruikmaakt van digitale participatievormen. Daarom werkt de gemeente aan een vernieuwende aanpak, met als kern een digitaal participatieplatform. Daarmee kunnen inwoners bijvoorbeeld stemmen op lokale initiatieven of voorstellen doen die passen binnen de gemeentelijke doelen. Zo ontstaat meer ruimte voor zelfsturing door bewoners, terwijl de gemeente meer een begeleidende rol krijgt.

Eerste stappen al gezet
Er zijn inmiddels al verbeteringen doorgevoerd:
• Participatie wordt nu centraal gecoördineerd, zodat lessen uit eerdere trajecten ook echt worden toegepast.
• Er wordt bewust gekozen voor een combinatie van fysieke bijeenkomsten en digitale inspraakmogelijkheden, zoals online enquêtes, polls en e-mailreacties.
• Inwoners krijgen altijd een terugkoppeling over wat er met hun inbreng gebeurt.
• De gemeente probeert participatie zo laagdrempelig en concreet mogelijk te maken: dus liever meedenken over een lokaal project dan over abstract beleid.

Wat komt eraan? Het ‘Borgingshuis participatie’
Om participatie écht goed te verankeren binnen de hele organisatie werkt Stein aan een zogenoemd Borgingshuis participatie. Dat bestaat uit tien bouwstenen die samen zorgen voor een duidelijke en eenduidige aanpak – van gemeenteraad tot uitvoerder.

Momenteel wordt er een blauwdruk gemaakt van de bestaande situatie: wat gaat al goed, waar is nog winst te behalen? Op basis daarvan wordt ook bepaald wat het digitale platform precies moet kunnen.

 

Belangrijke rol voor gemeenteraad
De gemeenteraad krijgt een sleutelrol bij het bepalen van de ambities: hoeveel zeggenschap willen we inwoners echt geven? Hoeveel ruimte voor zelfsturing past bij Stein? En hoe zorgen we voor een eerlijke en duidelijke aanpak?

Na de zomer organiseert de gemeente een bijeenkomst om hierover met de raad in gesprek te gaan. Het doel: een stevig fundament voor een toekomstbestendige, samenwerkende gemeente waarin inwoners echt kunnen meedoen.

+ RaadsInformatieBrief (RIB) Participatiebeleid 23.06.2025 ⇢

participatiebeleid infographic

 

Deel dit artikel ⇢
  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien