Skip to main content

Woningnood: gemeenten slaan de handen ineen

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: gemeente Sittard-Geleen, Stein, Beek, rawpixel.com

Ook in de Westelijke Mijnstreek is de woningnood voelbaar. Starters, gezinnen én ouderen hebben moeite om een passende en betaalbare woning te vinden. Gemeenten Stein, Beek en Sittard-Geleen bundelen daarom de krachten om sneller en slimmer te bouwen – voor nu én voor de toekomst.

Wonen wordt steeds lastiger
De vraag naar woningen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Er is een tekort aan betaalbare starterswoningen, ruime gezinswoningen en geschikte huizen voor senioren. Die krapte raakt steeds meer inwoners.

Samen bouwen aan oplossingen
Om die problemen aan te pakken, hebben de drie gemeenten afgesproken intensiever samen te werken. Door plannen af te stemmen en kennis te delen, willen ze de woningbouw in de regio versnellen. Het doel: meer woningen die passen bij de behoefte van de inwoners – jong en oud, alleenstaand of met een gezin.

Drie gemeenten, één visie
Op 9 juli ondertekenden de drie wethouders Wonen de samenwerkingsovereenkomst ‘Wonen Westelijke Mijnstreek’. Hierin staan concrete afspraken over hoe de gemeenten de woningnood gezamenlijk willen aanpakken. Volgens wethouder Danny Hendrix (Stein): “We willen allemaal dat wonen voor iedereen toegankelijk blijft. Samen lukt dat beter.”

Wethouders Sittard Geleen Stein Beek 2025

Foto wethouders: gemeente Sittard-Geleen, Stein, Beek

Miljoenensteun voor modulaire woningen
De samenwerking werpt nu al vruchten af. Zo kregen de drie gemeenten eind 2024 samen 9,6 miljoen euro uit de Flexcity-regeling van het Rijk. Met dat geld kunnen 300 modulaire woningen versneld worden gebouwd en krijgen 200 flexwoningen een nieuwe plek in de regio.

Modulaire woningen worden grotendeels in de fabriek gebouwd en daarna op locatie in elkaar gezet. Flexwoningen zijn tijdelijke woningen die snel kunnen worden geplaatst op plekken waar extra woonruimte nodig is.

Toekomstgericht bouwen
Met deze gezamenlijke aanpak willen de gemeenten zorgen dat iedereen in de Westelijke Mijnstreek – dus ook in Elsloo – prettig en betaalbaar kan wonen. Een stevig signaal dat de woningbouw geen gemeentelijke eilandjes meer kent, maar vraagt om regionale samenwerking.

Deel dit artikel ⇢
  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien