1960 De jazzkelder
Geboren en getogen Elsloonaar Theo Wouters (jaargang 1942) is nu een beroemde couturier en hoedenontwerper in Montreal, Canada. Zijn werk is opgenomen in een permanente tentoonstelling in het McCord-museum in Montreal.
Van hem ontvingen we deze foto's van de "Jazzkelder" die rond 1960 door hem en enkele vrienden werd georganiseerd in de toren van het Kasteel.
Theo en Jan Pijpers, die de jazzkelder ook wel eens bezocht, kunnen zich nog wel wat herinneren uit die tijd. Hier kunt u een speciaal artikel over Theo Wouters lezen, inclusief zijn deelname aan het tv-programma "Als de dag van gisteren" uit 2007.
Theo: "Het Kasteel-restaurant werd destijds geexploiteerd door de familie Reijnders. En die gingen ermee akkoord dat wij op zaterdagavond een jazzclub zouden organiseren in de toren van het kasteel. Ik ging naar de burgemeester om toestemming te krijgen en maakte zijn zoon als dank erelid van de club.
We mochten alleen maar bier en frisdrank aanbieden, waar Reijnders voor zorgde. Ik schilderde jazz gerelateerde afbeeldingen op de muren en installeerde autobanken als zitplaatsen. Ik had daarbij goede hulp van Olaf, een Oostduitse jongen die door de familie Steinke uit de DDR gesmokkeld was en daar sindsdien inwoonde.
Gerard Houben werkte in het weekend als kelner en in de namiddag ging hij de kachel al stoken zodat het lokaal 's avonds warm zou zijn, het was er nogal vochtig.
De meeste bezoekers kwamen niet uit Elsloo. Want ik studeerde toen aan de Kunstnijverheid Academie in Maastricht en mede-studenten en hun vrienden uit alle windstreken kwamen naar Elsloo: uit Heerlen, Heer, Maastricht, Hoensbroek, Nuth, Schinnen, Meerssen, Spaubeek, Beek, Geleen, Sittard, Amby en Echt. De leeftijd van de bezoekers lag tussen 18 en 25 jaar denk ik.
Een groep uit Valkenburg en omgeving kwam steeds in een grote Chrysler. Een van de vaders was dealer van dat merk. De drie jongens op de foto hierboven hoorden bij die Valkenburgse groep. Na sluiting fungeerde de zoon van de Chrysler-dealer als taxi en bracht veel bezoekers naar huis, waarbij zelfs de kofferruimte gebruikt werd. Later huurde ik een Volksbusje om iedereen thuis te brengen.
Het meisje op deze foto kwam uit Beek; ze kwam altijd met de dochters van Hotel Rozenhof op de Rijksweg in Beek.
In het begin hadden we natuurlijk de politie regelmatig op bezoek om op drankmisbruik en andere onregelmatigheden te controleren.
Het kwam tot een abrupt einde. Door omstandigheden waren we opeens niet meer welkom in de toren. En dat was het einde van ons plezier. Jan Pijpers: "Als ik me goed herinner is er een keer een schoorsteenbrand geweest."
"Ja, dat klopt" zegt Theo. Maar dat was niet de reden voor de sluiting, een week later waren we gewoon weer open.
Dat was trouwens hilarisch, die brand. Op een koude zaterdagavond kwam rook boven uit de haard, door een breuk dicht bij het plafond. Ik ben naar Reijnders gerend om de brandweer te bellen. Wij stonden allemaal buiten de toren toen de brandweer arriveerde. De brandweer was één man op de fiets met een kistje achterop waarin een bijl, hamer en zaag zat.... Wie die man was weet ik niet meer, maar volgens mij was het iemand uit Catsop. Het was net een beeld uit de toen populaire Comedy Capers serie.
Op de foto hieronder Theo Wouters (met bril) met danspartner Els Evers uit Heer. Rechts op de foto Annemie Vrijhof uit Maastricht.
Foto boven: Theo aan de swing met Els Evers uit Heer. Links in deuropening staat Olaf, een Oost-Duitser
Foto onder: Julia Evers uit Heer en die draagt een creatie die Theo heeft ontworpen!
Foto's onder: Olaf met een jongedame uit Beek.
Misschien is het er in 1960 in de toren van Kasteel Elsloo zo aan toe gegaan als in deze opname uit dat jaar.
- Laatste update op .