Skip to main content

HISTORIE

2007 Theo Wouters "Als de dag van gisteren"

  • Afbeeldingen | Bron: Allen McInnis /Montreal Gazette, Theo Wouters, omroep Max ©

Geboren en getogen Elsloonaar Theo Wouters (jaargang 1942) is nu een beroemde hoedenontwerper en haute-couturier in Montreal, Canada

+ Hier een een blik op recent werk uit 2020/2021 ⇢

+ Aandacht voor Theo Wouters op Encyclo Fashion ⇢

Op 15 mei 2023 zijn oud-Elsloonaar Theo Wouters (mode-ontwerper) en zijn partner Roger Thibault (fotograaf) wegens hun verdiensten voor de stad benoemd tot ere-burgers van Montreal in Canada. Heren, proficiat vanuit Elsloo !
Helaas is Roger Thibault op 11 augustus 2023 overleden. 

Roger Thibault (links) en Theo Wouters thuis in Montreal op 15 juli 2022. PHOTO BY ALLEN MCINNIS /Montreal Gazette (embedded)

Theo Wouters werd geboren in Elsloo tijdens de Tweede Wereldoorlog; in 1942 om precies te zijn. Hij was op een na de jongste en had 4 zussen en een broer. Hij leek voorbestemd om de drogisterij van zijn ouders aan de Stationsstraat in Elsloo over te nemen. Maar hij was een rebel, vooral op de middelbare school in Sittard bij de paters. Theo organiseerde happenings voor de jeugd en wilde meer van de wereld zien. In plaats van farmacie ging hij naar de Kleinkunstacademie in Maastricht. Hij studeert commerciële kunst en mode in Maastricht en een vervolgstudie hoeden-couture in Amsterdam.

Hij opende onder de naam Jean Jacques zijn eigen studio in Maastricht en maakte couture en hoeden. Maar hij wilde weg uit Nederland, het avontuur lonkte en dus verhuisde hij in 1969 naar Montreal, Canada, waar hij vanaf toen haute-couture en hoeden ontwierp voor privéklanten.

Theo en zijn partner (beroemde fotograaf) Roger Thibault ontmoetten elkaar op 22 december 1972 in de Rose Rouge bar op McKay street in Montreal. Ze trouwden op 18 juli 2002 en waren het eerste homokoppel in Quebec dat officieel trouwde onder de nieuwe wet, the Civil Union Act.

theowouters2011

Ze hangen broederlijk naast elkaar Elton John, Yves Saint-Laurent, Roger Thibault en oud-Elsloonaar Theo Wouters. Op de foto expositie Famous Gay Couples in Montreal (Canada). Theo is een wereldberoemde hoedenontwerper en haute couturier. Zijn werk is opgenomen in een permanente tentoonstelling in het McCord-museum in Montreal.
Hij maakt zijn creaties voornamelijk voor privé-klanten uit de high-sociery, politiek en bedrijfsleven. Voor zijn hoeden betaal je tussen de 500 en 2000 Can$.
Zo zie je toch hoe ver je het kunt schoppen als zoon van de plaatselijke drogist, als je de wijde wereld in trekt. 


Als de dag van gisteren

Op 8 september 2007 was Theo Wouters hoofdpersoon in de serie "Als de dag van gisteren" van Omroep Max. Theo keert terug naar Nederland en zijn roots.....in Elsloo! 

Helaas alleen nog tegen betaling terug te zien ⇢

Theo Wouters filmcrew

Foto boven: de filmcrew van "Als de dag van gisteren" tijdens de opnames in Maastricht.

Theo Wouters is van de jaargang 1942 en woont al sinds 1969 in Canada. Zijn jeugd brengt hij door in het Limburgse Elsloo. Na de middelbare school gaat hij naar de modeacademie en wordt als een veelbelovend couturier gezien. Maar hij denkt dat zijn carrière beter zal gaan in Canada en vertrekt. Met zijn ouders en één zus heeft hij geregeld contact, maar met zijn andere zus en broer bijna niet. Ook laat hij zijn grote eerste liefde achter in Nederland, die daar veel verdriet van heeft.

Theo bezoekt zijn eerste kamer/atelier waar hij met zijn eerste liefde woonde, gaat terug de tijd in met jeugdvrienden naar de jazzkelder in Elsloo, ziet na dertig jaar weer een belangrijke vriendin. Er is een kleine familie hereniging. Ook bezoekt hij voor het eerst het graf van zijn overleden ouders in Elsloo. Helaas is de uitzending online niet meer beschikbaar. Wel nog bij betaalde diensten.

Theo Wouters Als De Dag Van Gisteren 2007 2

Hieronder Theo in de media. Bovenaan een bekende Grolsch advertentiecampagne waar Theo gepresenteerd wordt onder zijn couturiernaam "Jean Jacques" 

Daaronder een artikel uit "Tussen de rails" jaargang 1968 waar de kwaliteiten van Theo ook uitgelicht worden. (klik op de afbeeldingen voor vergroting)

Theo Wouters Jean Jacques 1200x1500

 

Theo Wouters Jean Jacques Tussen de rail 1969 1000x1500

Theo Wouters artikel hoeden 1 

 Theo Wouters artikel fashion 1

In de Montreal Gazette met een nieuwe avondjurk voor Ann Birks

Theo Wouters artikel hoeden 2

Theo Wouters artikel hoeden 3

Van sketch tot realisatie

Theo Wouters artikel fashion 2

 

  • Laatste update op .
Mieke Vrijhof
Reactie
Wat een super mooi en leuk en interessant artikel over Theo .Heb er echt van genoten schitterend ,
0
Laat reactieformulier zien