Harie Rouvroye - Maaskèntjer - 1928
Een programma van Docuz.nl uit 2013 in de serie portretten van Maaskanters: Harie Rouvroye uit Elsloo.
Deze 85-jarige is een levende encyclopedie daar waar het op de historie van Elsloo aankomt. Vooral het Julianakanaal en de oorlog hebben een belangrijke rol in zijn leven gespeeld. Een gedreven man vertelt Docuz.nl een fascinerend verhaal.
Op vrijdag 13 juli 2018 is op 89-jarige leeftijd de bekende Elsloonaar Harie Rouvroye plotseling overleden. Harie was een van de drijvende krachten achter het Streekmuseum Elsloo.
Veertien dagen geleden opende het Streekmuseum een nieuwe vleugel waar onder andere een deel van de imposante oorlogscollectie van Harie wordt tentoongesteld die hij aan het museum heeft geschonken. Gelukkig heeft hij aan de afronding van zijn levenswerk nog mogen meewerken. Hij genoot er van.
Harie was dé vraagbaak voor iedereen die iets moest weten over de historie van Elsloo, of het nu ging over de tweede-wereldoorlog, om onbekenden op een oude schoolfoto, om wetenswaardigheden over de aanleg van het Julianakanaal, over de Elsloose Bokkenrijders, de brikkebekkers.... Harie wist overal van. Harie Rouvroye (en Guus Peters) hebben mij menigmaal geholpen met het oplossen van historische onduidelijkheden op deze site.
Op 14 maart jongstleden hing een volle zaal in het Maaslandcentrum nog aan zijn lippen tijdens "In gesprek met... Harie Rouvroye"
Harie staat links op deze foto van 14 maart 2018.
Links:
- In memoriam op website Historiehuis van de Maasvallei (voorheen Streekmuseum Elsloo - 15.07.2018)
- verslag "In gesprek met... Harie Rouvroye" (14.03.2018)
- Harie Rouvroye... 'nne richtige Maaskèntjer (2013)
- Harie Rouvroye vertelt over aanleg Julianakanaal (1995)
- Elsloo tijdens WO-II (diverse artikelen)
- Laatste update op .