Skip to main content

HISTORIE

Onthulling Medam

2024 Onthulling nieuwe Medam

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com / facebook Ondernemers Kern Elsloo

Op zaterdag 29 juni werd het nieuwe Medam-mozaïk onthuld bij de ingang van het Kasteelpark bij Terhagen/Kaakstraat. Na ruim een jaar aan planning, samenwerking en uitvoering staat ze er prachtig bij, de Aelser Medam.⁣

Met grote dank aan alle partijen die dit mogelijk hebben gemaakt:⁣⁣
▪️ Buurtvereniging Terhagen-Kaakstraat⁣⁣
▪️ Irene Beckers en Marga van Leim en Zwa, keramiek- en glazuuratelier
▪️ Ondernemersfonds Stein ⁣⁣
▪️ Ondernemersvereniging OKE Elsloo ⁣⁣
▪️ Fanfare de Maasgalm⁣⁣
▪️ Regiment d'Arberg⁣⁣
▪️ Gemeente Stein
▪️ Ivo van der Bijl
▪️en alle anderen die op welke manier dan ook hun steentje hebben bijgedragen.⁣

+ Meer info op facebook ⇢

+ Eric van Muijen: geschiedenis van Medam ⇢

Elsloo medam FB OKE

onthulling nieuwe medam 29.06.2024

Eindstadium Medam in zicht

31 mei 2024

Ruim 150 werkuren en zo’n 25 kilo klei verder, nadert de Medam het eindstadium van het mozaïeken.⁣⁣
De afgelopen weken zijn er nog stukken bijgemaakt en heeft de buurtvereniging met veel plezier geholpen met glazuren. Het invoegen van alles is ook nog heel wat werk, maar dan hebben we ook wat!⁣⁣
De Medam zal deze week afgerond worden en dan kunnen we gaan inwassen. Ze wordt steeds mooier!⁣


Er is weer de nodige voortgang voor onze Medam! ⁣

23 mei 2024

Irene en Marga zijn begonnen met het plakken van de mozaïek stukjes op de uitgesneden trespaplaat van de medam. Het lijmpistool bleek geen succes, dus zijn ze overgestapt op tubes lijm. Een deel van de rok zit al vast!⁣

Door de hoge glazuurstook op 1240 graden is de klei gekrompen, dus er moeten nog wat stukjes bijgemaakt worden om alles mooi passend te krijgen.⁣ De eerste glazuurstook van de jurk en de onderrand (gras met bloemen) is klaar. Twee dagen in de oven op 1240 graden en daarna weer afkoelen. Er zullen nog vele ovens volgen!⁣⁣ En omdat onze Medam een echte Medam is, krijgt ze een ceintuur met een gouden gesp. Dat verdient ze wel! 


De Aelser Medam is in goede handen! ⁣

20 april 2024

Eind januari zijn Irene en Marga gestart met mozaïekstukjes uit klei te maken. Elk stukje wordt met de hand uitgesneden en ingepast op de kartonnen Medam. ⁣Elk stukje moet 2 weken drogen en wordt dan 24 uur in een keramiekoven gestookt op 1040 graden. De stukjes snijden is zo goed als klaar.

Met een groep vrijwilligers van de buurtvereniging en enkele ondernemers zijn we begonnen met glazuren (kleuren). ⁣Elke kleur moet 3x opgezet worden en netjes ook. Daar zijn we nog even zoet mee!⁣⁣
Volg ons om dit proces te blijven volgen én wanneer de Medam haar nieuwe look heeft volgt er natuurlijk een feestelijke onthulling.


De Aelser Medam is toe aan een nieuwe look

16 april 2024

De Medam is behoorlijk vervallen en krijgt een make-over. Het mozaïk-kunstwerk van Irene Beckers (in samenwerking met buurtbewoners) werd op 6 mei 2007 bij de ingang van het Kasteelpark bij Terhagen/Kaakstraat geplaatst.
Buurtvereniging Terhagen-Kaakstraat Elsloo in samenwerking met Marga van Donselaar (eigenaresse en keramiste bij Leim en Zwa) en Irene Beckers zijn hier actief mee bezig.⁣

Het herstel van de Medam wordt vanuit ondernemersvereniging OKE georganiseerd en mede dankzij de bijdrage van het ondernemersfonds Stein mogelijk gemaakt.⁣ De komende weken delen we hier de voortgang, het proces erachter en ook details van de uiteindelijke onthulling die feestelijk gevierd zal worden. ⁣
⁣⁣
Leim en Zwa, keramiek- en glazuuratelier
Buurtvereniging Terhagen-Kaakstraat⁣
Ondernemersvereniging Kern Elsloo (OKE)

 

 

Eric van Muijen over de Medam  

Er is veel onduidelijkheid waar de Medam op de hoek Kaakstraat/Terhagen vandaan komt. Eric van Muijen probeert met onderstaand schrijven daar enige duidelijkheid over te geven.

Op 16 april 1988 uitte de buurtvereniging Kaakstraat/Terhagen, onder voorzitterschap van L. Huiveners, hun zorgen over de verkoopplannen van het zwembad en aanliggende ligweiden middels een brief aan de raad van Stein.
De Raad verklaarde de buurtvereniging niet ontvankelijk voor hun zorgen en protest. In mei 1988 werd de Stichting Behoud Landschap Medammerweide (SBLM) opgericht.

 

Foto: de Medammerweide in de 70-er jaren.

Er volgde een felle strijd tegen de bebouwing van de Medammerweide en de weiden van de heiboer (particuliere grond direct achter de ronde weide) met 68 woningen.
Het bestuurlid Paula Taalman van SBLM verzocht haar man Emiel Taalman een poster te maken die overal opgehangen kon worden.
Emiel gebruikte een ontwerp van Geert Alberigs als Medam met op de achtergrond het kasteel en voorgrond doorkruiste huizen. (zie poster hierboven)
Ongelofelijk, maar in een mum tijd hing heel Elsloo vol met deze posters.

Afbeelding: Omslag boek Lei Alberigs en zelfportret Geert Alberigs

Even terug naar Geert Alberigs, wie was hij?
Geert was een kunstenaar die in de Kaakstraat woonde in de voormalige melkfabriek die hij ombouwde tot bungalow. Hij werd op 9 maart 1933 geboren. Geert was getrouwd met Leen Fredrix en zij hadden twee kinderen Danielle en Leon. Na opname in Vijverdal te Maastricht overleed hij op 4 januari 1975
Zijn broer Lei Aberigs schreef een boekje over Geert en geïllustreerd met zijn werk. Ik heb Geert goed gekend en had veel goede gesprekken met hem in café De Dikke Stein.


 

Toen de burgemeester Ed Meijer in het Maaslandcentrum de bebouwingsplannen ontvouwde was de toeloop zodanig dat de mensen in grote getale zelfs buiten moesten staan. De poster had dus gewerkt en in Elsloo was de weerstand om te bebouwen enorm.

Kinderen van Tiny Hoekstra en René Broekmeulen maakten een sjabloon van de Medam en op menige lantaarnpaal stond de Medam en stop bebouwing. De Medam werd een teken van verzet ! Maar de Medam werd uiteindelijk ook een teken van verbinding.


De buurtvereniging maakte op 6 mei 2007 met al haar leden op een zonnige dag in gezamenlijkheid de eerste Medam. Het werd een geweldig leuke dag.

Foto's hiervan op Facebook Eric van Muijen ⇢

Het parapluutje van de Medam werd gebruikt als teken van waardering voor de vrijwilligers, een draagspeld in zilver. Naast de vrijwilligers kreeg ook een journalist van de Limburger een speld. Een speld in goud ging naar Beatrijs Jurgens voor haar steun. De spelden werden geheel onbezoldigd vervaardigd door Marieke Russel.

De Medam, helemaal links op de foto, bij de ingang van het kasteelpark aan de Kaakstraat.

Wie is nu de Medam?
Volgens streekhistoricus Guus Peters is dit het ware verhaal: 
De naam “Medammerweide” dateert uit de 19e eeuw. Toen woonde de rijke weduwe Elisabeth van Hees-Willems op de grote hoeve wat nu het appartementencomplex in de Dorpstraat is. Zij was een Belgische en zus van pastoor Willems. Haar man was een broer van burgemeester Van Hees.
Een deftige, rijke mevrouw noemde men vroeger een “madam”. Zo ook Elisabeth. Deze “madam” pachtte de weide van de Kasteel-eigenaren en wandelde vaak door “haar” weide. Vandaar dat de Aelsenaeren de weide “Madam heur wei” gingen noemen wat verbasterde tot “Medammerweide”


Misschien ook goed om te vermelden dat Dorine Verschure op 24 mei 1969 in De Nieuwe Limburger zei: " Ik kon het niet verdragen, dat dit park in handen zou komen van grondspeculanten en ontsierd zou worden door bungalows" . Dit na aanleiding van de overdracht aan de toenmalige Gemeente Elsloo. De NV Theodora werd door de Gemeente overgenomen (vriendenprijs) en Dorine schonk haar 43 aandelen ter waarde van meer dan 100.000 gulden. Zo werd Elsloo een schatrijke gemeente.De inwoners profiteerden omdat veel gronden die niet bij het landgoed hoorde tegen aantrekkelijke prijzen gekocht konden worden voor woningbouw.

+ Lees meer over Medammerweide en kasteel ⇢

+ Lees meer over Recreatieoord Medammerweide ⇢

+ Lees meer over het Kasteel en haar bewoners ⇢

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien