Skip to main content

HISTORIE

Foto Kasteel Elsloo 1931© Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad/ANP/Leeflang

Tussen Maas en Graetheide

Deel 9: Nieuwe doorgaande wegen

In de tweede helft van de 18e eeuw was de handel en het vervoer per postkoets zo sterk toegenomen dat de overheden aandrongen op betere wegen.

Afbeelding boven: Vanuit Rekem ging er een postkoets via het veerpont in Elsloo door het dorp en vervolgens door de heide naar Sittard. Wanneer deze weg is aangelegd en door wie is ons niet bekend. Wij vermoeden op initiatief van Gulick, vanuit Sittard naar de Maas in Elsloo.

Afbeelding: De legende van de koets die in een diepe kuil (de Duvelskoel) langs de Maas tussen Uikhoven en Kotem spoorloos verdween.

Afbeelding: De postbaan vanaf Beek langs de heide en de weg vanaf het veer in Elsloo naar Sittard (deels Napoleonsbaan geheten)

Uit de archieven van Elsloo tekenden wij op: 1756: Veestraat (huidige Stationsstraat-west): Stafetten (koeriers), posten, reizigers te paard als met de koets. Thans dagelijks naar Duitsland en terug.

Tussen Maas en Graetheide051

Afbeelding: De opvolger van de Gemeyn Heirstraat, de Ruytersbaan aangelegd in 1780.

De Fransen leggen rond 1812 de Napoleonsbanen aan. Deze wegen werden echter niet voor regionaal gebruik aangelegd, ze waren onderdeel van een route van Parijs naar Bremen.
Hoewel de hoofdweg van Maastricht naar het noorden op de linkeroever werd verbeterd (de Steenweg) werd ook op de rechteroever in die tijd een weg aangelegd. Hiervoor benutte men o.a. de Beeker Veeweg (nu Stationsstraat).

Ook de reeds bestaande Baan (nu Sanderboutlaan en Oude Baan) werd deels opgenomen en verbeterd en kreeg gedeeltelijk - ter hoogte van Urmond en Berg- een geheel nieuw tracé; oostelijk van het oude -dat nog steeds als veldweg door de Bramert loopt en nu Oude Baan heet-. De geheel vernieuwde weg werd Postbaan genoemd, hiervan zijn nog restanten aanwezig en is nog steeds als lokale weg in gebruik.

Tussen Maas en Graetheide052

De Oude Postbaan bij Berg aan de Maas Foto Guus Peters

De Postbaan zal later weer vervangen worden door de Rijksweg van Maastricht naar Roermond. Met dit verschil dat deze vanaf Beek niet meer over de heide maar over Geleen en Sittard gaat lopen. Met de aanleg van deze Rijksweg werd in 1844 begonnen.

Afbeelding boven: De Rijksweg in Beek, begin 1900. Rechts is de afslag naar de Stationsstraat –richting Elsloo en Stein- die de Ruytersbaan (de Rijksweg van Maastricht naar Beek) met de Postbaan verbond. (Foto Heemkundevereniging Beek, embedded)

Afbeelding: Als onderdeel van de Rijksweg was de Kruisberg bijzonder gevaarlijk. Remmen was moeilijk. De weggebruikers waren tot in de jaren ’50 een mengvorm van langzaam en snelverkeer hetgeen vaak tot ongelukken leidde.

Afbeelding boven: Kruispunt Kerensheide (Foto Wikipedia, embedded)

Hier kruisen elkaar de internationale wegen van Keulen naar Antwerpen en van Amsterdam naar Genua (Italië)
Uiteindelijk wordt de Rijksweg Maastricht – Beek, opgenomen in het tracé van de autoweg de A2. Opmerkelijk is dat het tracé van de A2 (aangelegd rond 1965) vanaf Beek wederom de route van de Postbaan door de heide gaat volgen en daardoor feitelijk de opvolger van de “Oude weg is” langs de Maas is.

Laat reactieformulier zien