Skip to main content

HISTORIE

Foto Kasteel Elsloo 1931© Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad/ANP/Leeflang

Tussen Maas en Graetheide

Deel 24: Meers

39TussenMaasEnGraetheide dorpen

Groot Meers 1817 onder Elsloo

40TussenMaasEnGraetheide dorpen

Klein Meers of Steinder Meers of Geneinj (het Einde) 1817 onder Stein

Over het alleroudste Meers kunnen we niet meer vertellen, dan we al verteld hebben. Zie hiervoor http://www.elsloo.info/meers

Meers is ook een verschoven dorp. Het oudste Meers lag waar nu de Maas stroomt. Toch heeft ook het “nieuwe Meers” zijn verbindingen met de weidegebieden gekend (Koeweide en de Pas tussen Klein Meers en kasteel Stein) Vandaar ook de namen Koevaart (Groot Meers) en Meerserkoestraat (Klein Meers)

Op een kaart van 1726 staan nog huizen van het oude Meers buiten de huidige Maasdijk getekend, langs en in de Maas. Het oude Meers zal ongetwijfeld ook een lintbebouwing gekend hebben tussen de huidige Grote straat en het oudste Elsloo.

Afspoeling deelt Meers in twee stukken. Een gedeelte wordt herbouwd op Steinder gebied (het huidige Klein Meers en een gedeelte langs de Grote straat, het huidige Groot Meers). Als Meers langs een doorgaande weg is ontstaan, dan moet het een afsplitsing van de “oude weg” geweest zijn, die misschien een verbinding had met de overzijde van de Maas. Echter de Maas heeft alle aanknopingspunten gewist.

41TussenMaasEnGraetheide dorpen

Meers 1726. Links achter dijk Klein Meers, rechts achter de dijk de Grote straat. Omcirkelt resten van het oudste Meers.

42TussenMaasEnGraetheide dorpen

Het in Groot en Klein “gesplitste Meers” op de Tranchotkaart uit 1803

43TussenMaasEnGraetheide dorpen

Meers in 1849

Laat reactieformulier zien