Uitkijkpunt Rolberg Elsloo
- Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com, gemeenteraad Stein, Wim Hanssen
Steinse raad steunt unaniem motie Scharberg/Rolberg
Update 13.11.2024
De Scharberg in Elsloo, vooral rond het uitkijkpunt Rolberg, ligt er momenteel verwaarloosd en overwoekerd bij. Dit heeft geleid tot veel klachten vanuit de gemeenschap. De locatie is eigendom van Rijkswaterstaat, maar valt binnen het grondgebied van de gemeente Stein. Met het onderhoud van de Scharberg richting Stein is het niet veel beter gesteld.
De Scharberg wordt beschouwd als een van de parels van de Maasvallei en is bovendien opgenomen in het lokale erfgoedbeleid. Voor de inwoners van de gemeente Stein is het essentieel dat zij kunnen genieten van plekken zoals deze, wat betreft wandelen, fietsen en overige recreatie, iets wat nu nauwelijks mogelijk is.
Raadsfractie CMB heeft daarom in de raadsvergadering van 7 november een motie ingediend met de volgende strekking:
1. Start op korte termijn een gesprek met Rijkswaterstaat om hen te bewegen tot goed onderhoud van de Scharberg.
2. Mocht dit niet lukken, dan alternatieven onderzoeken om de Scharberg in ere te herstellen. Onderzoek ook welke middelen nodig zijn voor eigen beheer en informeer de raad hierover uiterlijk in het tweede kwartaal van 2025.
De motie werd door de hele raad gesteund.
Wethouder Hendrix heeft de volgende toezegging aan de raad gedaan:
- In gesprek te zullen gaan met Rijkswaterstaat.
- Tevens na te zullen gaan wat de consequenties zijn op het moment dat Rijkswaterstaat niet levert (zodat geanticipeerd kan worden op wat er moet gebeuren).
- Voor het zomerreces 2025 de raad te informeren over welke stappen door het college zijn gezet en wat het betekent als de gemeente het onderhoud zelf moet oppakken (zodat de raad bij de behandeling van de bestuursrapportage hierover zelf een afweging kan maken).
+ Motie CMB en toezegging wethouder Hendrix ⇢
Hieronder foto's in augustus 2024 gemaakt langs de Scharberg tussen Elsloo en Stein.
"Stein is voor velen nog een onontdekte parel en een bezoek meer dan waard"
Update augustus 2024
Zo begint Visit Zuid-Limburg haar promotionele opsomming van de Hotspots in de gemeente Stein. Niks mis mee, maar dan moet je natuurlijk wel zorgen dat een eerste indruk van bezoekers niet een verkeerde wordt....
En het groenonderhoud kan wat dat betreft wel wat extra aandacht krijgen.
Bij het bekende uitkijkpunt dat in de volksmond "de Rolberg" wordt genoemd, is het opnieuw kommer en kwel. De vele wandelaars die hier een rustmoment met schitterend uitzicht inruimen, komen van een koude kermis thuis: bijna niks meer te zien. In 2020 en 2021 kreeg de Scharberg ook al de nodige aandacht; zie de links naar deze artikelen beneden.
+ Visit Zuid-Limburg, Hart van de Maasvallei Top 10 Hotspots in Stein ⇢
+ Klachten hierover indienen via het contactformulier van Rijkswaterstaat ⇢
+ Motie DOS-fractie 04.07.2024 aangenomen inz herstel en onderhoud jaagpaden ⇢
+ Scharberg, Stichting Tegen Verpaupering Scharberg in 2021 ⇢
+ Uitkijkpunt Rolberg, in 2020 hetzelfde probleem ⇢
+ 1957 Scharberg, de Rolberg in betere tijden ⇢
Vrijwilligers
Update juli 2020
Omdat Rijkswaterstaat en de gemeente "niet thuis" geven, hebben enkele vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken en de wildgroei op de Rolberg verwijderd dan wel gesnoeid. Dus vanaf nu is er weer wat te zien vanaf dit geliefde uitkijkpunt. Heren vrijwilligers bedankt!
Blijkbaar heeft Rijkwaterstaat zich de krtiek op sociale media, deze site en klachten op hun eigen site toch aangetrokken. Een inwoner van Elsloo heeft dinsdag 25 augustus een telefoontje gekregen waarin zij aandacht voor deze kwestie toezeggen, nadat ze eerst informeren waar de Rolberg eigenlijk ligt...
Inmiddels constateren wij begin september dat Rijkswaterstaat met maai- en snoeiwerk gestart is.
Waarom roep je zoveel negatieve kritiek over je af? Gewoon een kwestie van regulier onderhoud plannen.
Een van de geliefdste plekken van de hele Maasvallei, de Scharberg in Elsloo, wordt overwoekerd door wildgroei. Ook langs het fiets-wandelpad (jaagpad) naast het Julianakanaal groeien onkruid en struiken zo welig dat er op plaatsen bijna geen doorkomen meer aan is.
Kinderen zien vanaf de Rolberg helemaal niks meer. Maar ook de vele wandelaars die hier een schitterend uitzicht verwachten, komen van een koude kermis thuis: bijna niks meer te zien. De bewoners van de verzorgings- en verpleeghuizen in de gemeente, voor wie dit een geliefd uitje is, kunnen beter een stuk verder op de Scharberg hun heil gaan zoeken.
Dorpsplatform Elsloo, particulieren en ook raadsleden hebben al hun beklag gedaan bij de gemeente Stein, die echter steevast doorverwijst naar Rijkswaterstaat (RWS); de eigenaar én beheerder van het gebied. Ofschoon de gemeente regelmatig overleg voert met Rijkswaterstaat en dit item dus wel degelijk op de agenda zet, maar blijkbaar heeft Rijkswaterstaat andere prioriteiten.
Een Elsloonaar heeft in 2018 al een brief naar Rijkswaterstaat gestuurd. Op zijn vraag wat RWS aan het achterstallig groenonderhoud dacht te gaan doen; kreeg hij doodleuk als antwoord: "helemaal niets"
Kortom, bijna alle voor burgers beschikbare middelen zijn ingezet om de overheid in de "werk" modus te krijgen, maar dat wil niet lukken. Primaire aanspreekpunt voor burgers is en blijft toch de gemeente Stein, want dit zooitje ongeregeld ligt toch binnen haar gemeentegrenzen. En Rijkswaterstaat? Die doen helemaal niets.
Maar misschien helpt het als we massaal gaan klagen; dat kan via het contactformulier van Rijkswaterstaat >
Schriftelijk kan ook :
Helpdesk Water
Rijkswaterstaat WVL
Postbus 2232
3500 GE Utrecht
- Laatste update op .
Rolberg
Mijn reactie naar RWSEen reactie die je ook naar de gemeente kan sturen want ook die maken de verkeerde keuzes.
Rolberg Aelse
Mede dank zij uw onvoorstelbaar slecht beleid t.a.v. onderhoud van het groen langs het Juliana kanaal staat Aelse te kijk als een rommeltje.
Verdere toelichting heeft geen zin als u zelf niet de moeite neemt om er eens een kijkje te nemen.
Het is toch van de pot gerukt dat inwoners nu zelf maar gaan beginnen.
Komt uw organisatie natuurlijk goed uit dat bespaart veel uitgaven die u dan weer kunt aanwenden om bestuurders eerder te laten stoppen met werkzaamheden met een riante afvloeiingsregeling .
Want daar gaat ook bij uw overheidsorganen het meeste geld inzitten.
U doet er maar mee wat u wilt want vertrouwen dat er iets verandert in uw keuzes heb ik allang niet meer.
Jan Meijers
Elsloo
(Bijna) Mooiste dorp van Nederland
Waarschijnlijk mede hierdoor is Elsloo niet uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Rijkswaterstaat -en gemeente Stein- bedankt!Onderhoud
Dit is het zogenaamde Maai beleid.Er wordt gepredikt dat niet maaien goed is voor de biodiversiteit zodat er zich een kleurrijk pallet van wilde bloemen kan ontwikkelen.
En er dan weer enorm veel bijzondere insecten zullen terugkeren in de bermen en in de buitengebieden.
Maar helaas op de meeste plaatsen ontstaan er lelijke plekken vol onkruid met als meest voorkomende soort de “zeer bijzondere” ouderwetse brandnetel.
Voor is het gewoon bezuinigen op onderhoud .
Men noemt het Groeien zonder Snoeien.
Ik zou zeggen Graaien door niet te Maaien.
Louter een geld kwestie.
Niet alleen het Waterschap blijft in gebreken maar zeker ook het Limburgs Landschap laat alles maar op zijn beloop onder motto van de natuur moet je afblijven.
In het bos in Elsloo maar ook in Stein bij de kasteelruine is het onderhoud zéér slecht.
De gemeente vertelt mij dan dat zij daar niets meer over te zeggen hebben maar dat het Limburgs Landschap daar voor verantwoordelijk zijn.
Dan had Stein dat nooit moeten uit besteden.
Maar ook dat was een ordinaire bezuinigingsmaatregel meer niet.
Ook het mooie bos in elsloo ontkomt niet aan dit slechte onderhoud .
Loop maar eens via het bos naar het Terhagen (langs het voormalige zwembad).
Ga niet in een korte broek naar het buitengebied want elk paadje word overwoekerd door de een buitengewoon bijzondere plant: de Brandnetel.
En de gemeente onder leiding van een vooringenomen Wethouder Hendrix doet er gewoon helemaal niets mee. Of zijn invloed rijkt niet verder meer dan de college tafel.
paden bosgebied Elsloo
Ter verduidelijking:Het park van Elsloo is Limburgs landschap en wordt, voor zover ik weet, goed onderhouden. Het aangrenzende bos is echter onder beheer van Staatsbosbeheer die hier voor het beheer verantwoordelijk is. Daar zitten dan nog terreinen van de nederlandse Spoorwegen en Rijkswaterstaat tussen. Het is allemaal zeer verwarrend en daardoor moeilijk op te maken wie men voor wat moet aanspreken.
Snoeien langs jaagpaden
Ook ik heb meer dan eens contact gezocht met RWS over de vrijhouden van de jaagpaden. Steeds zouden ze aan de verantwoordelijke afdeling doorgeven en gebeurd er niets. Vorig jaar heb ik zelf wekelijks de uitlopers (vooral van de rozenstruiken) geknipt. Ook de gemeente Stein heeft meermaals gereclameerd. Antwoorden die ik ooit kreeg was "Rijkswaterstaat is er voor de schepen niet voor wandelaars en fietsers" en "we moesten blij zijn dat ze paden niet voor publiek afsluiten". Rijkswaterstaat is gewoon een staat in de staat en heeft geen boodschap aan omwonenden. Voorbijgegaan wordt dat het Julianakanaal een belangrijk onderdeel is van de recreatieve mogelijkheden en leefbaarheid binnen Stein. De gemeente heeft wel degelijk op punten ingegrepen. Maar ze kan natuurlijk niet gaan instaan voor het hele onderhoud, dit zal uiteindelijk weer de inwoners van Stein moeten voor gaan betalen, terwijl de onderhoudsplicht bij een andere overheid ligt.