Bevers in Elsloo
- Afbeeldingen | Bronnen ©: Guus Peters, Pierre Reubsaet, rawpixel.com public domain free CC0
24.09.2020
Anno 2020 leven ongeveer 1100 bevers in Limburg, een kwart van de totale populatie in Nederland. Begin deze eeuw werden ze o.a. in Meers uitgezet en langzaam vergrootten ze hun leefgebied richting Kasteelpark Elsloo. In 2010 werden ze daar voor het eerst gespot en was iedereen enthousiast. Tien jaar later zorgen ze vooral voor veel schade en overlast en worden er weer bevers gedood...
+ Huidige stand bevers en evaluatie Waterschap Limburg ⇢
Guus Peters maakte in 2010 een uitstapje naar "beverland" in het Elslooër bos.
Foto: Guus Peters
Nu er niemand meer de dammen durft aan te raken, begint het water de koeien tot de lippen te staan. Een steeds groter gedeelte van het weiland staat nu onder water en het voetpad tussen de bomen langs de Kanaalweg naar Geulle staat deels blank. Het bruggetje in het voetpad naar de Kanaalweg is nu een eiland en het verlengde van het pad naar de kromme dijk is een modderpoel. Er is geen doorkomen meer aan. Het lijkt er op dat de bevertjes (het schijnt een gezinnetje te zijn) wraak hebben genomen op het eerder verstoren van hun dam. Waar gaat dat heen? Wie roept familie Bever tot de orde ?
Hoe leven bevers? Meer info >>
Foto Pierre Reubsaet
Zoals bekend wonen in de weilanden bij het kasteelpark al enkele jaren bevers. Beperkte zich hun dammenbouw in eerste instantie tot het smalle gedeelte van de Hemelbeek bij de kasteelvijver, inmiddels zijn ze ook begonnen met het bouwen van een dam in de weilanden. Het gevolg is dat achter deze dam een steeds grotere vijver ontstaat. Hierdoor staat het wandelpad tussen de houten brug over de Wiert en de rand van de weg naar Geulle dusdanig onder water dat er voor wandelaars geen dookomen meer aan is.
Wandelaars richting duiker kunnen dus beter bij de houten vlonder rechtomkeer maken en hun weg via Terhagen vervolgen.. Waterschap Roer en Overmaas, de beheerder van de hemelbeek, is door het IVN op de hoogte gesteld en overweegt welke maatregelen er genomen kunnen worden.
Foto's Pierre Reubsaet | Op de foto ziet u dat de zij-arm alweer begint droog te vallen. Hopenlijk vindt de hier huizende ijsvogel nog een visje van zijn gading...
De bevers voelen zich blijkbaar thuis in Elsloo, gezien hun fanatieke knaagwerk!
Bevers vervullen een ecologische sleutelrol langs de oevers van de Maas en haar zijbeken. Zijn vraat aan bomen en struiken draagt bij aan een gevarieerde oever en de bouw van dammen in kleine beekjes zorgt lokaal voor vernatting. Hiervan profiteren moerasplanten, vissen, amfibieën en libellen.
De eerste meldingen dat er een of meer bevers in het Kasteelpark vertoefden, dateren uit september 2010 (zie lees meer »)
De foto's (klik er op voor vergroting) werden gemaakt door Willem Maassen (vrijwilliger Natuurmonumenten)
Bevers gezien in Elsloo
(artikel uit september 2010)
In het kasteelpark in Elsloo is een bever gezien. Vissers belden het IVN in Elsoo dat op zijn beurt het waterschap Roer en Overmaas belde met het vermoeden, dat er een beverrat in het park zat. Bij controle door het waterschap bleek het een bever te zijn. Aan een boom langs de Wiert zijn duidelijke knaagsporen te zien.
Elsloonaar Nick Husson filmde de bever.
Later kwam er een melding van kanovaarders die bij de monding van de Molenbeek in de Maas zelfs 2 bevers hebben gezien.
In Limburg is de terugkeer van de bever gestimuleerd door het uitzetten van 33 bevers tussen 2002 en 2004. Op dit moment leven er zo'n 100 bevers in de provincie. Meer info: wikipedia
- Laatste update op .