Skip to main content

ELSLOO

Onkruidbestrijding.... of niet?!

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: Wim Hanssen

Update 23.08.2024

Elsloonaren hebben de afgelopen dagen gelukkig kunnen constateren dat de onkruidexplosie in het dorp voortvarend wordt aangepakt. Veegwagens met stalen borstels, gewone veegwagens en verbrandingswagen zijn tot dusver vooral in het oudere gedeelte van Elsloo actief. We nemen aan dat de nieuwere woonbuurten een dezer dagen ook aan de beurt komen. 
Op woensdag 20 augustus maakte onze vliegende reporter onderstaande foto op de Scharberg.

rawpixel veegwagen design 01j5bpwt12 1724155514


Onkruid tiert welig...

Update 19.08.2023

Het kan u niet ontgaan zijn...het onkruid tiert welig langs de straten van de gemeente Stein. Het is ook niet nieuw; het is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Bij sommigen het gesprek van de dag, anderen foeteren op de gemeente, het gros kijkt ernaar en daar blijft het bij.

Onkruidbestrijding Elsloo 01

Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid het probleem?
Wat is eigenlijk de bedoeling? De gemeente is verantwoordelijk voor het groenonderhoud (plantsoenen, bermen, algemene begraafplaatsen etc) en de onkruidbestrijding. Onder die verantwoordelijkheid valt ook de onkruidbestrijding langs de straten en op de stoepen. En dat heeft niet alleen met "minder fraai uitzicht" te maken maar ook met veiligheid. Want goten vol onkruid houden ook veel rommel vast na fikse hoosbuien, waardoor straten sneller onderlopen. Het heeft ook te maken met een voorbeeldfunctie. Als de gemeente slecht onderhoud pleegt, waarom zou je dat als bewoner dan wel moeten doen?

Bewoners zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor hun stoep, ook juridisch niet. Niet als sneeuwruimen beperkt blijft tot hun eigen oprit, ook niet als glad bladafval blijft liggen en dus ook niet voor het bestrijden van onkruid. Gelukkig onderhouden veel bewoners hun stoep wel. Daarentegen wordt het reinigen van de goot toch echt als een taak van de gemeente gezien. 

Chemische bestrijding het probleem?
Omdat chemische bestijdingsmiddelen bij wet verboden zijn, moet de gemeente naar alternatieven grijpen. Voor de stoepen is gekozen voor bestrijding met een verbrandingswagen. Iedereen constateert dat dit niet werkt; toch blijft men daar stug mee doorgaan. De goten worden van onkruid ontdaan door een veegwagen met stalen borstels. Iedereen constateert dat die veel te weinig komt (2 , 3 keer per jaar, vaker niet) en de noodzaak om die frequentie op te schroeven is er blijkbaar niet bij de gemeente. 
Bewoners ontdoen hun oprit en stoep van onkruid door uittrekken, krabben, borstelen of te vernietigen met schoonmaakazijn, een zoutoplossing of de dure variant: Roundup. En die werken allemaal (tijdelijk).

Geld het probleem?
Er zijn in de gemeenteraad al vaker vragen over groenonderhoud en onkruidbestrijding gesteld en kritische opmerkingen geplaatst. Steevast wordt dan verwezen naar de hoge kosten van die bestrijding en die stijgen alleen maar. Extra veegrondes kosten ook weer extra. En als geld niet het probleem is, zijn het wel personele perikelen zoals onderbezetting bij de gemeentelijke dienst of ingehuurde onderaannemers.

Hotspots
Wat wel opvalt (en stoort) is het feit dat "hotspots" in de gemeente wél beter van onkruid worden ontdaan.
Bijvoorbeeld: dinsdag 19 augustus geconstateerd dat rond het winkelcentrum in Stein geen onkruid staat, bij het gemeentehuis staat wel onkruid maar veel minder dan in de woonbuurten.
Catsop is helemaal onkruidvrij, tot en met de spoorbrug, daarna begint vanaf de Mgr. Kerckhofsstraat de onkruidwoestenij weer. Navraag heeft geleerd dat Catsop op 13 augustus, één dag voor de hardloopwedstrijd Rundje Catsop en het Pleinfeest is opgeschoond door de veegwagen met stalen borstels.
De oude kern in Elsloo is ook onkruidvrij. En bij het "Augst Cultuurfestival" in Berg aan de Maas op zondag 18 augustus j.l. zal het ook wel "spic en span" zijn geweest.
Wellicht herkent u ook dergelijke "hotspots" in uw eigen kern?

Oplossing?
Blijkbaar zijn er gemeenten in Nederland waar bewoners wijkteams vormen en zelf zorgen voor onkruidbestrijding en zelfs plantsoenonderhoud.
Misschien dat daar in Stein ook draagvlak voor is als men daar iets tegenover stelt, zoals verlaging van Riool-Afvalstoffen-Belasting of een Eigen Kracht subsidie.

In België hebben de meeste gemeenten voor een andere oplossing gekozen. Daar is het in de Algemene Politie Verordening (APV) geregeld dat bewoners verantwoordelijk zijn voor onderhoud van de stoep en goot voor hun woningen en de Vereniging van Eigenaren (VVE) bij appartementen. Niet nakomen daarvan kan leiden tot een boete. Lees hier ⇢

Hoe denkt u hierover? U kunt uw reactie onder dit artikel kwijt.


Wat kost onkruidbestrijding eigenlijk op jaarbasis?
Zie hier een fragment uit pagina 79 van de gemeentelijke Programmabegroting 2024-2027. Alleen de onkruidbestrijding kost per jaar 230.000 euro.... en je ziet nauwelijks resultaat! En uit het overzicht kunnen we gelijk aflezen dat daar de komende jaren niet meer geld aan uitgegeven gaat worden...
O.a. onkruidbestrijding wordt betaald uit de inkomsten van Rioolbelasting en Afvalstoffenheffing... ik heb de stellige indruk dat die belastingtarieven jaar na jaar alleen maar stijgen... We hebben hierboven kunnen lezen dat die stijging niet te wijten is aan onkruidbestrijding, maar aan klimaatveranderingen zoals overvloedige regenval waardoor het rioolstelsel vergroot en verbeterd moet worden.


+ Groenbeleidsplan gemeente Stein 2016 ⇢

+ De Limburger, 14.08.2019: Meer wilde bloemen, minder onkruid ⇢

+ De Limburger, 21.07.2021: Stein pakt onkruidexplosie grondig aan ⇢

+ Programmabegroting 2024-2027, zie pagina 79 ⇢

+ Eigen Kracht subsidie ⇢

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien