Skip to main content

ELSLOO

ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Stein luidt noodklok over drugs- en alcoholgebruik jongeren

De gemeenteraad van Stein is door de jeugdbeleidsmedewerker bijgepraat over het drugs- en alcoholgebruik onder jongeren. Blijkbaar zijn de partijen daarvan geschrokken, want ze gaan de handen uit de mouwen steken en nemen daarbij een voorbeeld aan een IJslands concept. Daar zijn jongeren minder gaan blowen en drinken door meer te sporten, meer vrijwilligerswerk te doen en ook trekken ouders zich wat meer van hun hangjeugd aan.
Diverse pilotgemeenten hebben dat model als positief ervaren. Dat betekent overigens niet dat het model 1 op 1 toegepast kan worden in Nederland of specifieker in Stein

In de loop van 2018 meldde de gemeentelijke Algemene Dienst een toename van drugsgerelateerde afval in de openbare ruimte, zoals lachgas-ballonnen, -patronen, hasjzakjes en drankverpakkingen. Tegelijkertijd kwamen ook signalen van SG Groenewald, jongerenwerkers, boa's en politie die er op wezen dat er inderdaad een toename van drugs- en alcoholgebruik onder jongeren  was. De gemeente gaf opdracht aan Mondriaan en Partners en Welzijn om onderzoek te doen. Dat vond plaats tussen oktober 2018 en maart 2019 en daarbij waren 40 (... van de ca. 3000 jongeren tussen 12-25 jaar!) Steinse jongeren betrokken. Conclusie van het onderzoek: 85% van die 40 jongeren had die week wel eens drugs of alcohol gebruikt. Volgens de gemeente heeft men nog meer data uit andere onderzoeken die mede geleid hebben tot het rinkelen van alarmbellen en is dat niet gebaseerd op het interviewen van een groep hangjeugd bij Steinerbos.

Overigens blijkt uit onderzoek van het Trimbo-instituut onder schoolgaande jongeren van 12- t/m 16-jaar: 47 procent heeft ooit alcohol gedronken, 17 procent heeft weleens gerookt, 10 procent heeft weleens cannabis gebruikt en 2 procent heeft ervaring met XTC. Jongens hebben vaker ervaring met het gebruik van deze middelen dan meisjes.

Waarom dan niet al 2 jaar geleden actie ondernomen als de nood dan blijkbaar zo hoog is? Tim Smeets, beleidsmedewerker Jeugd bij de gemeente Stein laat desgevraagd weten dat ze dat graag met de partners hadden willen doen, maar dat Corona ook hierbij roet in het eten gooide. De scholen, een belangrijke partner bij de integrale aanpak, zijn het afgelopen anderhalf jaar vooral bezig zijn geweest met hun primaire taak: lesgeven op school, thuisonderwijs en zorgen dat leerachterstanden van kinderen niet te groot werden. Veel ouders hadden andere prioriteiten. En juist in de Coronatijd zal het drugs- en alcoholgebruik niet minder zijn geworden. 

Tim Smeets: "De aanpak van dit probleem vergt een goede timing wil je succes boeken. Wij gaan het namelijk - en dat sluit onbedoeld aan op het IJslands preventie model - met elkaar doen en niet alleen als gemeente. Het betreft een integrale aanpak samen met professionele partners. Wij willen niet over één nacht ijs gaan en starten daarom in 2022"

Behalve door te werken aan voornoemde preventie wil men ook gaan handhaven. Zo krijgen ouders een brief als hun koter op een plek wordt gespot waar overlast is en drugs worden gebruikt. Ook is per direct het gebruik van lachgas in Stein verboden. Terecht, want het journaal staat de laatste tijd bol van verkeersongelukken veroorzaakt onder invloed van lachgas.

In Stein is men geschrokken van het feit dat drugs zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn en dat het gebruik van drugs en alcohol zo algemeen geaccepteerd is.

Photo by Elsa Olofsson on Unsplash / Blog

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien