Skip to main content

AELSE ALAAF !

ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

De repetities voor de 38e Aelser Revue zijn al vele maanden in volle gang. Het organiserende Aelser Revue Comité heeft ook in 2015 weer meer dan 125 medewerkers bereid gevonden om aan de slag te gaan. Scènes worden ingestudeerd, de begeleidende muziek en zang worden ingeoefend, sjminkschema's worden gemaakt, décors gebouwd, kostuums genaaid, geluidsbanden vervaardigd etc. Volgens Angelo Everaers is iedereen tot op het bot gemotiveerd: ”Ze hebben er weer 100% zin in!”
Het streven van de revuemedewerkers is er op gericht, dat iedereen na afloop roept: "Aelser Revue, sjiek nondedjuu!"

 

Over de historie van de revue
De Aelser Revue kent een rijke historie. Toen in 1977 carnavalsvereniging de Sajelaire in Elsloo op sterven na dood was vonden een aantal jongeren dat er weer leven in de brouwerij moest komen. Ze formeerden een nieuwe Raad van Elf en stelden een programma samen voor het carnavalsseizoen.

Begonnen werd met één revueavond waarop alleen "artiesten" uit het eigen dorp zouden optreden. Ze slaagden in hun opzet. De belangstelling was overweldigend. Het publiek amuseerde zich grandioos. De Aelser Revue was geboren. Het jaar daarna was de belangstelling voor kaartjes zo groot dat drie revuevoorstellingen op het programma stonden. Vanaf 1980 worden er in het Maasdorp jaarlijks vier voorstellingen op de bühne gebracht.

Velen zetten zich in de loop van de jaren in voor dit jaarlijkse spektakelstuk. Van jong tot oud. Bekende Elsloonaren speelden mee, van de wethouder tot de plaatselijke begrafenisondernemer. Maar ook de kapper, de fritesboer en leden van de Raad van Elf. Vele honderden mensen hebben in de loop van de jaren hun bühnevrees in Elsloo verloren. Talent ontwikkelde zich. Net zoals de voor de Revue benodigde techniek, die in de loop van de jaren steeds met sprongen vooruit ging. Carnavalsvereniging de Sajelaire bouwde in Catsop een loods, waar jaarlijks maanden gewerkt wordt aan de decors voor de revue. Menig kostuum wordt vervaardigd door actieve "naaiploegen". Een 10-koppig team schminkt de artiesten met veel creativiteit. Voor de organisatie en de regie zorgt het Aelser Revue Comité, dat de laatste jaren flink verjongd is.

Er zijn echter nog steeds een aantal mensen die vanaf het eerste jaar de schouders er onder zetten. Zo zijn René Snellings, Annemie Beckers en Dymphy Lenssen vanaf het eerste uur van de partij. René trad eerst hij op als revuespeler, later zat hij in het regieteam en nu noemt hij zich het manusje van alles van de revue. Annemie en Dymphy zaten eerst in dansgroepen, naderhand hielden ze zich bezig met respectievelijk schmink en kleding. Ook Jan Wilting en Pierre Duckers en Marielle Nijsten (decorploeg) zijn al heel veel jaren actief betrokken. De slotvoorstelling zal dit jaar de 144e voorstelling zijn!

RecensieRevue2015

 

Lees hier de vollediger recensie van de Aelser Revue 2015 in De Limburger >>

 

Leven voor de revue 24.01.2015
(klik op afbeelding voor vergroting)

Vanf het prille begin, 38 geleden, staat René Snellings op de planken tijdens de Aelser Revue. Daarnaast is hij vele jaren voorzitter van 't Revue Comité geweest, heeft hij de dagelijkse regie gevoerd, draaiboek gecontroleerd, mediator en mentor geweest, waarschijnlijk vrouwlief Jeanne ook nog geholpen met naaiwerk en vooral pispaaltje geweest. Kortom, iemand die onmisbaar is voor elke Revue. Zaterdag 26 januari 2015 een portret -samen met een lotgenoot uit Lindenheuvel- in De Limburger.
(Bron: De Limburger)

Piet Saarloos
Aelser Rvue
De eerste revue 1 voorstelling de 2e revue 3 x daarna altijd 4x dus afgelopen zaterdag was de 148ste voorstelling.
0
Laat reactieformulier zien