2013 Middeleeuwse molenstenen gevonden
Tijdens graafwerkzaamheden ten behoeve van de rivierverruiming in Geulle aan de Maas zijn vier molenstenen uit de late middeleeuwen gevonden.
Volgens Jan Roymans van het archeologisch bureau RAAP en molenkenner Peter Pouwels uit Weert gaat het om ‘een zeer bijzondere vondst’. De molenstenen zijn namelijk nooit gebruikt en eeuwen geleden tijdens het vervoer per boot tijdens zwaar weer of een ongeluk te water geraakt.
Volgens Roymans en Pouwels komen de molenstenen vrijwel zeker uit een groeve bij Mayen in het Eifelgebied. Mogelijk dat de stenen met paard en wagen richting Luik zijn vervoerd en verscheept voor toepassing in een water- of rosmolen. De molenstenen zijn gemaakt van het gesteente tefriet.
Volgens welingelichte bronnen hebben de onderzoekers vreemd genoeg geen informatie ingewonnen bij plaatselijke heemkunde verenigingen of bijv. het streekmuseum in Elsloo. Temeer omdat het misschien molenstenen zijn die bedoeld waren voor de Materbergmolen, die bij de Hemelbeek tussen Elsloo en Geulle lag, zo’n 100 meter van de Maasoever.
Nog vreemder is dat de stenen blijkbaar worden ondergebracht in het Limburgs Museum te Venlo in plaats van ze in de streek ten toon te stellen...
De Materbergmolen >
De vroegere molens in Elsloo >
Volgens de onderzoekers zijn de stenen van hoge wetenschappelijke waarde. Tot nu toe zijn molenstenen voornamelijk aangetroffen bij molens zelf. De molenstenen van Geulle aan de Maas vertellen het verhaal van het transport van molenstenen in de middeleeuwen. De ongebruikte stenen maken meer duidelijk over het productieproces in de steengroeve en ze leveren het bewijs dat het maatwerk voor de installatie bij de molen zelf gebeurde.
De vier molenstenen vertegenwoordigden in de middeleeuwen een vermogen. Ze vormden het meest kostbare onderdeel van een molen. Ze kostten net zoveel als een huis. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onderschrijft het grote wetenschappelijke belang van de vondst. ,,Het is de eerste keer dat een dergelijke vondst in het Maasdal is gedaan”, aldus Eelco Rensink van de RCE.
- Laatste update op .