Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.
Drinkwater uit de Maas zorgwekkend

Drinkwater uit de Maas: zorgwekkend

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com

De huidige situatie met betrekking tot drinkwater uit de Maas is zorgwekkend, vooral door vervuiling en droogteperiodes. De Maas levert drinkwater aan miljoenen mensen in Nederland en België, maar staat onder druk door industriële lozingen, landbouw, en medicijnresten die in het water terechtkomen. Ondanks zuiveringsprocessen blijven sommige gevaarlijke stoffen in het water aanwezig, wat de drinkwaterkwaliteit bedreigt.

Pfas ernstig probleem
PFAS, ook wel bekend als "forever chemicals", blijven een ernstig probleem in de Maas. Deze stoffen worden geloosd door de industrie, zowel in België als Nederland. Zodra de Maas Nederland binnenstroomt, neemt de hoeveelheid PFAS in het water toe met zo'n 50%, wat de drinkwatervoorziening voor miljoenen mensen in gevaar brengt. PFAS zijn zeer moeilijk afbreekbaar en schadelijk voor de gezondheid, waardoor zuiveringsinstallaties moeite hebben om ze volledig uit het water te verwijderen.

Verouderde vergunningen
Een groot probleem is dat veel industriële lozingen slecht gemonitord worden door verouderde vergunningen. Hierdoor is het vaak niet duidelijk welke chemische stoffen precies in de Maas terechtkomen. Waterbedrijven, zoals RIWA-Maas, dringen aan op strengere regels en modernisering van deze vergunningen, zodat de waterkwaliteit beter kan worden bewaakt. Ondertussen werkt de EU aan innovatieve oplossingen om PFAS beter te detecteren en uit het water te verwijderen, zoals nieuwe technieken voor schuimfractie die meer dan 99% van de PFAS uit water kunnen halen.

Lage waterstand
Daarnaast wordt de Maas steeds vaker geconfronteerd met langdurige droogte, wat leidt tot lage waterstanden en hogere concentraties van verontreinigende stoffen. Dit maakt het moeilijker om het water veilig drinkbaar te maken. Er wordt daarom gepleit voor betere bescherming van de Maas, zoals strengere regels voor lozingen en monitoring van vervuiling​.

Drinkwaterbedrijven en organisaties zoals RIWA roepen op tot meer actie om de Maas als betrouwbare bron voor drinkwater te behouden, vooral gezien de uitdagingen van klimaatverandering

  • Laatste update op .