Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.
Is er een asielcrisis in Nederland?

Is er een asielcrisis in Nederland?

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com

Misschien is momenteel inderdaad sprake van een asielcrisis in Nederland, maar hoe je dat ziet, hangt af van je mening. De term "crisis" wordt vaak gebruikt om de druk te beschrijven die de toestroom van asielzoekers legt op de capaciteit van opvanglocaties, overheidsdiensten en de manier waarop mensen worden geholpen om in Nederland te wonen.

Hier zijn een paar belangrijke punten:

Capaciteitsproblemen
Veel opvanglocaties zitten vol, waardoor er soms noodoplossingen nodig zijn, zoals het opvangen van mensen in sporthallen. Het duurt ook langer voordat asielzoekers een huis krijgen en hun aanvraag wordt behandeld.

Politieke en maatschappelijke verdeeldheid
De opvang van asielzoekers zorgt voor verdeeldheid binnen de politiek en de bevolking. Een gedeelte vindt dat Nederland meer verantwoordelijkheid moet nemen, terwijl anderen pleiten voor strengere grenscontroles en een beperking van het aantal asielzoekers.

Europa heeft dezelfde problemen
Nederland is niet het enige land dat hiermee worstelt. Veel Europese landen hebben moeite met de verdeling en opvang van asielzoekers en hoe zij het beste kunnen meedoen in de samenleving. 

De crisis gaat vooral over de druk op de systemen en de discussie daarover, niet alleen over het aantal asielzoekers.

Arbeidsmigranten
Voor de goede orde: van alle migranten die naar Nederland komen, is zo'n 10% asielzoeker en de overige 90% zijn arbeidsmigranten. En bij die grootste migratiegolf draait het alleen om geld: er is in Nederland vooral veel vraag naar onderbetaalde arbeid in kassen, slachthuizen, distributiecentra, bouw, schoonmaak etc. Werkgevers en uitzendbranche varen er wel bij.

  • Laatste update op .