Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Wat te doen met digitale erfenis na overlijden?

Veel nabestaanden hebben geen idee wat ze moeten doen met de tientallen of misschien wel honderden accounts van een overledene. Wat te doen met Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Google, iCloud etc.?
Opzeggen of behouden ter nagedachtenis?

Seniorweb besteed er aandacht aan >

Ook Frankwatching besteed er uitgebreid aandacht aan >

Facebook herdenkingspagina
Bij Facebook kunnen nabestaanden vrij eenvoudig een profiel verwijderen. Of omzetten in een herdenkingspagina waardoor de overledene niet meer verschijnt in vriendenlijsten, bij vriendsuggesties, advertenties of verjaardagsherinneringen, om pijnlijke situaties te voorkomen.

In de praktijk blijkt dat veel mensen er de voorkeur aan geven dat hun accounts en apps worden opgezegd omdat ze niet digitaal willen voortleven. 

Alles zonder pardon opruimen is geen slimme zet, want als je bijvoorbeeld een Apple ID opzegt, kom je niet meer bij bestanden.

Betaalde hulp
Er zijn ook al commerciële partijen die alle opzeggingen voor je regelen, zoals Closure die dat doen voor 99 euro.
Of i-finsih en zusterorganisatie Digitale Nazorg. Die gaan nog een stapje verder en ruimen ook harde schijven, de cloud etc op of halen bestanden terug van kapotte schijven.

Wetgeving 
De Nederlandse wetgeving is nog niet aangepast aan die digitale erfenissen. Je moet ook voorzichtig zijn om zo maar accounts over te nemen of documenten in de cloud te openen, want voor je het weet wordt dat gezien als  een "zuivere aanvaarding" van de erfenis. En dat is niet zo handig als de overledene schulden heeft.

Tips:
1. Sla inloglocaties, gebruikersnamen, wachtwoorden etc niet op je harde schijf op. Doe dat op een beveiligde usb-stick en print het ook uit voor achterblijvers. Wel op een veilige plaats bewaren.
2. Schakel een vertrouwenspersoon of notaris in om je wensen op dit gebied vast te leggen. Bij uitvaartverzekeraar Nuvema kun daar je een < handige online tool > voor gebruiken.

Photo by William Iven on Unsplash 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien