Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

Nederlandse gemeenten bespieden op grote schaal burgers

De Volkskrant besteed er op 18 mei 2021 als eerste aandacht aan: Nederlandse gemeenten houden op grote schaal hun burgers in de gaten!

Dat blijkt uit onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Slechts 156 van de 352 gemeenten werkten mee aan het onderzoek. Vooral kleine en middelgrote gemeenten houden zich niet aan de regels.

Gemeenten houden Facebookgroepen, Twitterprofielen en andere sociale media in de gaten om zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties. Ze schuwen het zelfs niet om daarvoor nepaccounts aan te maken en dat is verboden: ze mogen niet voor politie of inlichtingendienst spelen.

Ambtenaren worden onder valse namen lid van besloten Facebookgroepen. En speuren Marktplaats af op zoek naar bijstandsfraude. Ook slaan ze persoonlijke gegevens op die naieve burgers online zetten.
Het overheidspersoneel blijkt zich er zelfs niet van bewust te zijn dat ze daarmee de wet overtreden...

Eerder bleek ook al uit onderzoek van NRC dat de Nederlandse krijgsmacht social media analyseert op zoek  naar onrust in de samenleving...
Big Brother is watching you!

Lees ook in de Volkskrant >           Lees ook op nos.nl >        Photo by Pawel Czerwinski on Unsplash

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien