Skip to main content
zendmachtiging lokale omroepen

Wie krijgt de nieuwe zendmachtiging voor lokale omroep?!

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com royalty free (edited) ©

Stichting Omroep Westelijke Mijnstreek, beter bekend onder de handelsnaam BieOs, is sinds 2020 de streekomroep die radio, internet en tv maakt voor de gemeenten Stein, Beek en Sittard-Geleen. De zendmachtiging -vergunning voor het uitzenden van radio- of televisieprogramma's- van deze omroep loopt af op 1 januari 2025.

Voorgeschiedenis
Bij de zendmachtiging van 2020 was een fusie aan de orde tussen Lokale Omroep Stein (LOS) en Start (Sittard-Geleen-Beek) maar dat bleek geen gelukkig huwelijk. De perikelen bereikten hun hoogtepunt begin 2023 toen het grootste deel van bestuur en vrijwilligers al was opgestapt en het verenigingsgebouw in Urmond zelfs werd bezet.

Lees terug, De Limburger 22.08.2022 ⇢

Lees terug, De Limburger 10.01.2023 ⇢

Eerder maakten vrijwilligers van de voormalige LOS in Stein al een doorstart als Stein Lokaal, zie alleen via YouTube hun uitzendingen aanbieden. In 2023 gingen voormalige vrijwilligers van BieOs uitzenden onder de naam Doorstart TV, te volgen op hun website en ook YouTube.

Stein Lokaal ⇢

Doorstart TV ⇢

BieOs ⇢

Kosten
De deelnemende gemeenten betalen ieder een jaarlijkse bijdrage van 1,45 euro per huishouden aan de houder van de zendmachtiging.
In geval van de gemeente Stein hebben we het dan over ruim 17.000 euro per jaar. Sittard-Geleen is per jaar ruim 65.000 euro kwijt en Beek een slordige 11.000 euro.
Totaal ongeveer 93.000 euro per jaar en dan mag je daarvoor op z'n minst wel een stabiele organisatie met dito uitzendingen verwachten.

Aanvraag indienen
Publieke omroepen die vanaf 1 januari 2025 in aanmerking willen komen als lokale omroep, kunnen vóór 1 juli 2024 een aanvraag indienen bij het Commissariaat voor de Media. Om in aanmerking te komen voor een zendmachtiging moet er aan een heel scale voorwaarden voldaan worden, waaronder het dagelijks uitzenden van radio- en tv-programma's.

De gemeenteraden van de genoemde gemeenten geven het Commissariaat voor de Media altijd een advies. Het Commissariaat voor de Media wijst daarna voor de gemeenten Stein, Beek en Sittard-Geleen één omroep aan die uitzendingen mag verzorgen. Volgens de tijdlijn moet dat ergens in november 2024 gaan gebeuren.

Iedereen die aan de voorwaarden voldoet, kan een aanvraag doen. Wil je meer weten over de procedure en het doen van een aanvraag? Ga dan naar de website van het Commissariaat voor de Media ⇢

• Discussie over lokale-, streek- en regionale omroepen, Tweede Kamer commissie, oktober 2023 ⇢ 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien