Skip to main content

Limburgs plan voor duurzame toekomst Chemelot...

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com ©

De aankoop van vervuilde grond van Chemelot en DSMFirmenich door de overheid lijkt op het eerste gezicht een stap richting duurzaamheid, economische groei en behoud van werkgelegenheid. De Provincie Limburg heeft groot belang bij de transitie van Chemelot. 

De belangen van economische ontwikkeling, milieubescherming en volksgezondheid moeten nauwkeurig afgewogen worden. De financiële en milieutechnische risico's die met deze voorgenomen aankoop gepaard gaan, roepen ernstige vragen op. Het is van cruciaal belang dat de overheid volledige transparantie over deze "deal" gaat bieden. Alleen dan kan deze controversiële aankoop straks misschien gerechtvaardigd gaan worden.


Ingezonden brief in De Limburger, 18.06.2024

Vervuilde grond
Limburg wil twee miljard van Den Haag voor Chemelot (14/6)
Gedeputeerde Satijn wil dat de overheid 800 hectare deels vervuilde grond koopt van DSM-Firmenich. Dit zou betekenen dat zwaar vervuilde gronden in handen komen van de overheid en dat vervolgens miljarden overheidsgeld gespendeerd moeten worden om de bodem te reinigen, terwijl de veroorzaker, DSM buiten schot blijft. Sabic is nog slechts een huurder op Chemelot en natuurlijk niet verantwoordelijk voor de bodemvervuiling. Andere bedrijven zijn evenmin aansprakelijk voor de vervuiling. Bij verkoop van de zwaar vervuilde gronden kunnen de aandeelhouders van DSMFirmenich weer een vette premie opstrijken en komt de rekening van de bodemvervuiling bij de belastingbetaler terecht.
Hans Weckseler, Landgraaf


Hieronder het persbericht; geen letter over de risico's...

Limburg presenteert plan voor duurzame toekomst Chemelot

De Provincie Limburg en de gemeenten Sittard-Geleen en Stein hebben op donderdag 13 juni 2024 hun plan 'Limburgs bod voor een duurzaam Chemelot' overhandigd aan demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Dit belangrijke initiatief werd ook aangereikt aan beoogd premier Schoof, formateur Van Zwol en de fracties in de Tweede Kamer.

Dit plan vormt een cruciale stap in de regionale inspanningen om Chemelot, een belangrijk chemiepark, te verduurzamen en zijn waarde voor Limburg en Nederland te behouden.

Samenwerking en inspanningen

De Provincie Limburg benadrukt al geruime tijd het belang van een duurzame toekomst voor Chemelot. Dit wordt ondersteund door een recente brief aan de demissionair minister-president en formerende partijen, waarvan de inhoud terugkomt in het nieuwe coalitieakkoord. Met bijdragen van toonaangevende bedrijven op Chemelot is verder uitgewerkt wat de overheid, het bedrijfsleven en de regio gezamenlijk moeten doen om dit doel te bereiken. Minister Adriaansens bezocht recentelijk Limburg om de samenwerking te versterken.

Economie-gedeputeerde Stephan Satijn van de provincie Limburg verklaarde: “Onze propositie laat zien wat we al doen en wat we aanvullend bereid zijn te doen om Chemelot een goede toekomst te geven. Het succes hangt mede af van de financiële en regelgevende steun van de rijksoverheid. De samenwerking binnen de regio en met het ministerie van EZK stemt mij optimistisch over de toekomst van Chemelot.”

Nationaal belang

Volgens minister Adriaansens is de chemische industrie essentieel voor Nederland, zowel economisch als maatschappelijk. Chemelot biedt 8.500 directe en 24.000 indirecte arbeidsplaatsen, wat de economische waarde van het bedrijvencomplex onderstreept. Het behoud en de verduurzaming van Chemelot zijn daarom van nationaal belang, om te voorkomen dat Nederland afhankelijker wordt van buitenlandse grondstoffen en materialen.

Concrete stappen

Het plan roept op tot concrete acties zoals de aanleg van een aftakking van de Delta Rhine Corridor naar Chemelot voor groene grondstoffen en de tijdige oplevering van een nieuwe 380 KV-stroomaansluiting via het elektriciteitsstation Graetheide. Daarnaast pleit de propositie voor gelijke concurrentievoorwaarden binnen Europa, zodat bedrijven in Nederland niet benadeeld worden door extra heffingen en wisselende regelgeving.
Het Limburgs bod kan dienen als basis voor een convenant waarin de bijdragen van alle betrokken partijen aan een duurzame toekomst van Chemelot worden vastgelegd.

+ Lees de omschrijving op de website van de gemeente Stein ⇢
+ Lees de uitvoerige PDF over de duurzame toekomst van Chemelot in het plan ‘Limburgs bod voor een duurzaam Chemelot" ⇢

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien