Skip to main content
Straatcoaches niet nodig

Geen straatcoaches in Stein

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: rawpixel.com

In maart 2023 werd een motie van CMB en CDA aangenomen door de gemeenteraad van Stein waarin het college van B&W werd gevraagd om drie zaken te onderzoeken: de financiering van ambulant jongerenwerk, de inzet van straatcoaches, en een tussentijds rapport over de behaalde resultaten.

De kosten voor het ambulante jongerenwerk bedroegen € 93.450 in 2023, gefinancierd uit het Nationaal Programma Onderwijs. Voor de toekomst kan financiering gevonden worden vanuit SPUK/GALA, dat subsidie verstrekt voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis met als doel een gezonde generatie in 2040.

Wat betreft straatcoaches is er momenteel een inventarisatie gaande, waarbij wordt gekeken naar de kosten en mogelijkheden. In de tussentijd wordt specialistisch jongerenwerk als alternatief onderzocht, met een geschatte jaarlijkse kostenpost van € 6.760 per jongere bij een inzet van 104 uur per persoon.

In oktober 2024 reageert het college op de motie en geeft aan dat fysieke straatcoaches niet nodig zijn. In plaats daarvan is er een voorkeur voor specialistisch jongerenwerk, eventueel in samenwerking met buurgemeenten. De gemeente ziet dit als een manier om jongeren met gedragsproblemen vroegtijdig te ondersteunen, in lijn met het project OKO (Opgroeien in een Kansrijke Omgeving). 
De gemeente Sittard-Geleen werkt wel met straatcoaches. Wellicht dat een regionale samenwerking ook op dat vlak toegevoegde waarde heeft wat betreft kennis en kosten.

Ambulant jongerenwerk wordt gecontinueerd en door de ingediende motie is daar ook nu structureel geld voor uitgetrokken.

Verdere plannen en ontwikkelingen worden besproken in het jeugdinterventieteam (JIT) en aan de gemeenteraad gerapporteerd.

+ Meer informatie en onderzoekrapport ⇢

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien