Fanfare ook niet welkom in Sint-Caeciliamis
- Afbeeldingen | Bronnen ©: Fanfare De Maasgalm
Jaarlijks luistert Fanfare De Maasgalm Elsloo de Sint-Caeciliamis op. Die is genoemd naar de heilige Caecilia, patrones van de muziek en muzikanten. Het opluisteren van de Sint-Caeciliamis is een belangrijke traditie voor Limburgse orkesten. Het is een viering waarbij de muzikale gemeenschap haar beschermheilige eert, vaak met een speciale mis waarin de fanfare een prominente rol speelt.
Dit jaar is deze viering op zondag 24 november.
Voor Fanfare De Maasgalm is deze mis een moment van bezinning en dankbaarheid voor de bijdrage van muziek aan onze gemeenschap en religieuze beleving. Het is voor ons als katholieke vereniging een eer en een traditie om hier muzikaal aan bij te dragen. Deze jaarlijkse viering dragen wij elk jaar op aan de levende en overleden leden van Fanfare De Maasgalm.
In een recent gesprek met het kerkbestuur werd duidelijk dat er al geruime tijd bezwaar bestaat tegen aanwezigheid tijdens deze eucharistieviering. Hierin is besloten dat de fanfare niet langer welkom is om muzikaal bij te dragen aan deze Sint-Caeciliaviering.
Hoewel wij dit zeer betreuren, erkennen wij dat er verschil van inzicht is ontstaan over de invulling van de viering. Wij hebben tijdens het gesprek onze bereidheid uitgesproken om samen met het kerkbestuur te zoeken naar een manier waarop onze muzikale bijdrage kan aansluiten. Helaas bleek hier geen ruimte voor te zijn.
Hoewel deze ontwikkelingen ons diep raken, blijven wij openstaan voor constructieve gesprekken en mogelijke samenwerkingen in de toekomst. We willen onze leden, sympathisanten en de bredere gemeenschap hiervan brengen. We blijven zoeken naar manieren om onze tradities voort te zetten.
Namens de Fanfare De Maasgalm Elsloo,
Het bestuur
+ Artikel met reactie pastoor Achten in De Limburger 20.11.2024 ⇢
+ Artikel weigering bij Communiefeest 19.05.2024 ⇢
+ Hieronder afbeelding op Facebook De Maasgalm ⇢
- Laatste update op .
Fanfare mag niet in Caeciliamis spelen
Het grootste deel van Nederland is bezig met de vraag hoe we een einde kunnen maken aan de steeds verder uitdijende polarisatie. Meningsverschillen veranderen voortdurend in vijandschappen. "Compromis" en "Dialoog" worden bijna onbekende begrippen. Waar moet het heen als naast de vele op hol geslagen politici ook kerkelijke figuren die begrippen uit hun vocabulaire gaan schrappen?!Dit is de reactie van de pastoor in De Limburger:
KABAAL
Pastoor Rik Achten laat weten dat het besluit van het kerkbestuur twee redenen heeft. „Het is een hele grote fanfare. Ze spelen heel hip en geweldig, maar ook heel groots. Het heeft een te hoog Rieu-gehalte.
Mensen blijven weg omdat ze niet tegen het kabaal kunnen.” Daarnaast vindt hij het optreden niet passen binnen het kader van de kerk. „Vroeger waren fanfares kerkelijk. Nu bestaan ze uit jongeren die zich als een kat in een vreemd pakhuis voelen in de kerk. Ze hebben geen enkele band met het geloof.”
Het is geen gemakkelijke beslissing geweest. „Het doet pijn. Het is een schitterende fanfare die we steunen. Maar als parochie moet je jezelf afvragen: is dit zinnig? Of kunnen ze beter in een kiosk of zaal gaan spelen?”