Skip to main content

Hoe God verdween uit Limburg

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: historiek.net, wikimedia, rawpixel.com

Vijftig jaar na het sluiten van de laatste kolenmijn in Limburg gaan schrijvers Daan Doesborgh en Olivier Willemsen in het boek "Limburg" op zoek naar de ziel van het diepe Zuiden van Nederland.

Wat maakt de provincie zo eigen? Is het de taal, het veelzijdige landschap? En welke onuitwisbare sporen heeft het roemrijke mijnverleden getrokken nu het stof goed en wel is neergedaald? Het resultaat is een veelzijdig portret van een bijzondere landstreek.
Behalve het boek verschijnt er ook een televisieserie over Limburg. Op Historiek staat een fragment uit het boek over de rol van de kerk na het sluiten van mijnen.

 

Steeds meer katholieken hadden genoeg van de ondemocratische kerkleiders. Het gehoorzamen aan de conservatieve standpunten, zoals de achterstelling van de vrouw, de verkettering van andersdenkenden en het veroordelen van seks buiten het huwelijk en homoseksualiteit, kwam in de roerige sixties onder druk te staan.

In 1972 werd er daarom vanuit Rome op de rem getrapt. De ultraconservatieve priester Jo Gijsen werd benoemd tot bisschop van Roermond. Hij moest er met al zijn rechtlijnigheid voor zorgen dat het bisdom Roermond weer in de pas zou lopen met Rome. De onrust in de kerk hield jaren aan, en Gijsens keiharde lijn zou uiteindelijk in 1993 zijn ondergang worden.

 

+ Lees verder op historiek.net ⇢

Mgr dr J M Gijsen bisschop Roermond

 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien