Skip to main content
ATTENTIE: Dit artikel is gearchiveerd; aan de inhoud kunnen geen rechten meer worden ontleend.

De grote uitverkoop...

Eigenlijk heb ik geen enkele aanleiding om het Financieel Dagblad te lezen, maar sinds ik een abonnement bij Blendle heb, doe ik dat wel eens voor een paar dubbeltjes. Op 28 november 2014 staat in FD dat een Engelse beleggingsmaatschappij 4000 (!) huurwoningen in Nederland gekocht heeft. Van de noodlijdende woningvereniging Wooninvesteringsfonds en grotendeels gefinancierd met een lening van ING.
De in opspraak geraakte en bijna failliete woningcorporatie Vestia verkocht deze zomer 5500 huurwoningen -veelal in de randstad- aan een Duits beleggingsvehicle.
Lees het artikel in FD hier >

Hierdoor worden zo'n 10.000 huurders overgeleverd aan de nukken van buitenlandse beleggers die alleen uit zijn op vergroting van hun winst. Die huurders zien hun woonlasten de komende jaren vast en zeker stijgen met het maximaal toegestane. En blijkbaar is dit pas het begin van de grote uitverkoop...

Buitenlandse beleggers vermoeden dat de woningprijzen niet verder dalen, kunnen geld lenen voor een habbekrats en weten dat Nederlanders trouwe betalers zijn van huur en hypotheek. Een mooi rendement en risicoloos beleggen dus. Want als het mis gaat zit ING of een andere Nederlandse grootbank met de gebakken peren... en daardoor wij, de belastingbetalers die weer kunnen opdraaien voor het redden van een bank!

De paarse kabinetten* van PvdA, VVD en D'66 privatiseerden tussen 1994 en 2002 alles wat maar kon en hebben daarmee de eerste grote uitverkoop van openbaar vervoer (NS), post, energie etc op hun geweten hebben. Vele tienduizenden banen naar de filistijnen en wat zijn we er beter van geworden? In die tijd gingen ook tientallen Nederlandse bedrijven naar de beurs en kwamen daarna in buitenlandse graaihanden.

De Nederlandse banken moesten zo nodig wereldspelers worden met Amsterdam als kloppend financieel hart. We kennen de gevolgen...
Onze 1100 miljard Euro aan pensioengelden worden anno 2014 beheerd door dezelfde buitenlandse vermogensbeheerders, die in 2008 de financiële crisis op hun geweten hadden.
En die beleggen voor het overgrote deel in het buitenland en maken zich niet druk over duurzaam beleggen, milieuverontreiniging en kinderarbeid.

Laten we hopen dat de Nederlandse boeren en bakkers hun werk blijven doen. En dat het waterleidingbedrijf niet aan de Chinzezen verkocht wordt. Dan kunnen we na deze grote uitverkoop nog altijd op water en brood leven...

* De eerste grote uitverkoop werd georganiseerd door de paarse kopstukken: Wim Kok (PvdA, nu ING) Gerrit Zalm (VVD, nu ABN AMRO) Josias van Aartsen (VVD, nu burgemeester Den Haag) Hans Wijers (D'66 nu Akzo Nobel) Willem Vermeend (PvdA, nu hoogleraar in Maastricht en rechtse wijsneus) Robin Linschoten (VVD, DSB Bank en nu Menzis en tientallen andere commissariaten, maar vooral blaaskaak) Ad Melkert (PvdA, nu Verenigde Naties, maar men vreest voor zijn terugkeer) Erica Terpstra (VVD, toen en nu vooral feestneus) Tineke Netelenbos (PvdA, veroorzaakster van alle problemen in onderwijs en verantwoordelijk voor financieel debacle Betuwelijn) Joris Voorhoeve (VVD, Srebrenica kan zijn bloed wel drinken) Loek Hermans (VVD, MKB Nederland, burgemeester en nu lid 1e kamer) Jan Pronk (PvdA, kritisch maar zat wel graag op pluche, bedankte in 2013 als partijlid) Laurens Jan Brinkhorst (D'66, vader van prinses Laurentien, pa had toen ook al koninklijke allures) 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien