Skip to main content

HISTORIE

1942 (Ge)zicht op Elsloo

1940-45-zicht-op-elsloo-leufkens

(Foto Hub. Leufkens | klik op afbeelding voor vergroting | + beeldrechten, zie beneden)

André van Hees stuurde ons bovenstaande oude ansichtkaart. Deze dateert uit de zomer van 1942 en werd gemaakt aan de hand van een foto van de destijds bekende Limburgse fotograaf Hub. Leufkens.   
Achter op de ansichtkaart staat: Serie: Elsloo en omgeving "Gezicht op Elsloo"

Op de foto zien we voorop met mand André van Hees (rechts) en Jan Fredrix (links, alias Jan van Sjeng van Truu van Berb oet de gats). Daarachter lopen Bertha Fredrix (zus van Jan) en Jos van Hees (broer van André)

Sjeng en Truu Fredrix hielden konijnen en hun kinderen moesten elke dag 'nne menjel vol graas kroewe (een mand vol gras plukken voor de konijnen) De vrienden Van Hees hielpen daarmee om daarna zo snel mogelijk in het Julianakanaal te kunnen gaan zwemmen (destijds een normale bezigheid)
Teruglopend naar huis keek André achterom en zag op de kanaaldijk een man staan die foto's maakte. Een tijdje later lagen die foto's als ansichtkaart te koop bij de plaatselijke drukkerij Knoben aan de Raadhuisstraat.

Trots hebben André en Jos de ansichtkaart gekocht, want zij staan er immers op!

Plaatselijk oorlogsdeskundige Harie Rouvroye: "De foto werd gemaakt in de zomer 1942, evenals de rest van de serie. Kort hierna verboden de Duitsers het maken van prentbriefkaarten waarop straten, gebouwen, havens,rivieren en kanalen stonden afgebeeld. In de laatste 2 jaar van de bezetting zag men dus allerlei thema's voorbij komen die werden getekend"

Mooie kaart met bijpassend verhaal! André bedankt!

Hieronder een documentaire die Hub. Leufkens draaide over het Limburgse landschap en over de Limburgers en hun tradities, middelen van bestaan en geschiedenis.

 


+ Rechten beeldmateriaal Hub. Leufkens:
Wij hebben alle mogelijke moeite gedaan om, daar waar uit een andere bron beeld is overgenomen, deze bron te achterhalen met het doel een en ander auteursrechtelijk correct af te wikkelen. Mocht een rechthebbende zich door publicatie in deze uitgave niettemin in zijn belangen geschaad voelen, dan verzoekt wij deze belanghebbende onverwijld contact op te nemen met om vervolgens tot een correcte afhandeling van zaken te komen. 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien