Skip to main content

HISTORIE

2015 Julianakanaal 80 jaar

Hierboven een korte film over de openstelling van het kanaal in aanwezigheid van koningin Wilhelmina en prinses Juliana.

Momenteel kunt bij het museum in Stein (Stichting Erfgoed Stein) en het Streekmuseum Schippersbeurs Elsloo hun gezamenlijke expositie 80 jaar Julianakanaal bezoeken.
Op beide locaties wordt de aanleg van het Julianakanaal uit de doeken gedaan en wat dit betekend heeft voor de Maaskant.

julianakanaal08.01 2Het graafwerk gaat beginnen, links de Maas en de huizen Op de Berg, links naast de kerk, verdwijnen eerdaags.

Het verhaal over het graven van het kanaal wordt deels verteld in het museum van Erfgoed Stein aan de Hoppekampstraat en deels in Elsloo bij de Schippersbeurs (op den Berg) en ze sluiten mooi op elkaar aan.

In beide musea is een route te verkrijgen voor een wandeling langs het kanaal. U kunt de wandeling hier ook downloaden >
U kunt met één entreekaartje van Euro 2,50 de exposities tijdens de reguliere openingsuren in beide musea bezoeken.

 Een uitzending uit de oude LOS doos. Ergens midden jaren 90 wordt Elsloonaar Harie Rouvroye geinterviewd over de aanleg van het Julianakanaal. Interviewer is Ton Lexis.

Links:

Artikelen Guus Peters over aanleg Julianakanaal >

-Powerpointpresentatie Guus Peters over aanleg kanaal >

Wikipedia >

Rijkswaterstaat >

Oude sluis en brug van Roosteren en andere bruggen en sluizen van het Julianakanaal >

Project Verruiming Julianakanaal >

Film Maasvaart uit 1962, met beelden van Julianakanaal >

Andere Tijden: Ode aan de rivier >

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien