Skip to main content

HISTORIE

2015 Vakwerkhuisje Catsop

Vakwerkwoning Catsop HubLeufkens

Prentbriefkaart van Hub. Leufkens, klik voor vergroting (+ rechten, zie beneden)

Volgens Pierre Reubsaet stond het vakwerkhuisje op bovenstaande foto Op den Dries, waar nu woonhuis met nr 34 ligt. 
In de deuropening staat Net Vranken en de breiende dame is Greet van Katheriene (weduwe Daemen) 

De foto is gemaakt door fotograaf Hub Leufkens (1894-1962) uit Heerlen die het Limburgse leven en landschap altijd heel treffend in beeld bracht.

De foto en reactie van Pierre Reubsaet zorgden ervoor dat Math Daemen uit Catsop nog een leuke herinnering overhoud aan dit item. Het meisje in de deuropening is Math's moeder. Hij kent de foto en heeft al een schilderij van het tafereel. Naar aanleiding van de reactie van Pierre Reubsaet ontvangt hij in september 2015 nog een tweede schilderij uit de nalatenschap van Thei en Mia Hanssen. Frappant overigens dat op beide schilderijen een van de personages is weggelaten...

vakwerkhuisje 1 

  vakwerkhuisje 3  

Math Daemen met z'n juist ontvangen schilderij (olieverf, geschilderd door Sjang Stevens uit Maastricht). Daarboven het schilderij dat hij al bezat, geschilderd door Pie Schmitz (1904-1972) uit Puth-Schinnen een geliefd schilder van dit soort taferelen (klik voor vergroting)


In diezelfde septembermaand 2015 heeft Pierre Reubsaet onderstaand schilderij bij zijn moeder op zolder ontdekt. Deze schilder F. Pijpers is in elk geval wel dicht bij de foto gebleven: beide dames staan er op vereeuwigd.
Wie heeft nog meesterwerken op basis van de foto van Hub Leufkens?

vakwerkhuisje Catsop 3


+ Rechten beeldmateriaal Hub. Leufkens:
Wij hebben alle mogelijke moeite gedaan om, daar waar uit een andere bron beeld is overgenomen, deze bron te achterhalen met het doel een en ander auteursrechtelijk correct af te wikkelen. Mocht een rechthebbende zich door publicatie in deze uitgave niettemin in zijn belangen geschaad voelen, dan verzoekt wij deze belanghebbende onverwijld contact op te nemen met redactie@elsloo.info om vervolgens tot een correcte afhandeling van zaken te komen.  • Laatste update op .
Guus Smeets
vakwerkhuisje
De vrouw met brei werk is Greetje Daemen Lemmens en de reden waarom Net Vranken daar aanwezig was omdat er toen een watersnoodramp was in oud Elsloo ik meen in 1926 en moesten de hele familie Vranken even verhuizen maar een prachtige reportage van Pierre
0
Pierre Reubsaet
vakwerkhuisje Catsop
In de deuropening staat Net Vranken en de breiende dame is Greet van Katheriene ( weduwe Daemen )
Zover als ik weet stond deze woning (op een terp) Op de Dries waar nu Jack Penders en Paula Driessen wonen.

0
Laat reactieformulier zien