Skip to main content

HISTORIE

1939 - Fanfare De Maasgalm - bezoek bisschop Lemmens

  • Afbeeldingen | Bron: Collectie Willem Pesch ©

Elsloo fanfare de maasgalm 1935

klik voor vergroting op foto

Weer een mooie foto uit de collectie van Wim Pesch uit Nijmegen, waarvoor hartelijke dank!

Het is donderdag 18 mei 1939, Hemelvaartsdag en het is feest in het dorp want bisschop Lemmens komt op bezoek. Dus gaat Fanfare De Maasgalm hem aan het station Beek-Elsloo afhalen. Zo te zien heeft iedereen de zondagse kleren aan en geen uniform. Wellicht dat ze dat destijds nog niet hadden, wie weet.

Ze marcheren op de rijk versierde Stationsstraat richting station, iets verder dan waar nu het Dorine Verschureplein ligt. Rechts op de hoek ligt de bakkerij van Willem Driessen. Achter de fanfare de contouren van het pand van familie Schrasser die daar toen een rijwielzaak, elektrohandel en tankstation hadden. Rechts de weg naar de Koolweg, het plein is er dan nog niet. De Stationsstraat is dan nog een onverharde weg. Langs de weg staan de houten palen waar de stroom- en telefoonkabels in hangen.

Als de bisschop naar Elsloo kwam was dit een enorme eer en men haalde alles uit de kast om de bisschop te eren en de dag feestelijk in te vullen. Zeker toentertijd omdat dat de ‘vader’ bisschop Lemmens (uit Schimmert) als een ware Heilige werd aangezien. Mgr. Lemmens, bisschop van Roermond van 1932 tot 1958, was een groot vereerder van de Sterre der Zee en boegbeeld van de Rooms katholieke kerk in Limburg.

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien