Skip to main content

HISTORIE

1940 Jonkheid De Dikke Stein

  • Afbeeldingen | Bron: prive collectie ©

1940 dienstjubileum burg.Eussen 2

Klik voor vergroting

Hierboven een foto gemaakt bij het 25-jarig dienstjubileum van burgemeester Frans Eussen in 1940. Gemaakt voor zijn woning aan de Julianastraat 56 in Elsloo.
De foto is ingezonden door Toby Ellenor en Marlies de Klein uit Rhode Island, USA. Hartelijke dank daarvoor. Helemaal onderaan hun binding met deze foto.

Inmiddels weten we van Guus Peters dat burgemeester Eussen omringd wordt door de Jonkheid van buurt De Dikke Stein.
De Jonkheden waren van oudsher bestaande verenigingen in de buurten, zogezegd de voorlopers van de buurtverenigingen. De oudste buurten in Elsloo zijn ontstaan uit die Jonkheden. De Jonkheden probeerden elkaar ook steeds te overtreffen.
De Jonkheid bestond uit de vrijgezellen van een buurt. Zij had diverse gemeenschapstaken zoals versieren bij jubilea. De voorzitter was de kapitein en de secretaris was de vaandrig. Deze Jonkheid zal een bijdrage hebben geleverd aan de festiviteiten rond het dienstjubileum van de burgemeester. Misschien hebben zij zijn huis wel versierd.

We zoeken namen van de mensen op de foto.
Burgemeester Eussen en zijn echtgenote Maria Hubertina Corten (afkomstig uit Beek) zitten op de 2e rij, respektievelijk 5e en 6e van rechts. Op diezelfde rij, 4e van rechts zit Cor de Klein, de vader van inzendster Marlies de Klein.

1e rij, zittend op grond: 3e van rechts Jean Knoben

2e rij, zittend op stoel: 6e van links mevrouw Eussen-Corten, 7e van links burgemeester Frans Eussen, 8e van links Cor de Klein

3e rij, staand dubbele rij:

4e rij, staand achteraan: onbekend, onbekend, Lei Alberigs, onbekend, onbekend, onbekend

Hier vindt u een foto met de Jonkheid van Catsop in 1953 >


Over de inzenders van deze foto: Toby Ellenor en Marlies de Klein uit Rhode Island, USA. 

Hij schrijft erbij (vertaald)
"Mijn schoonvader Cornelis (Cor) de Klein zit op de 2e rij 4e van rechts. Burgermeester Eussen zit 5e van rechts. De foto is gemaakt voor het woonhuis van de burgemeester aan de Julianastraat 56 in Elsloo.
Cor is geboren in Elsloo en was mijnwerker. Cor woonde in Urmond na zijn huwelijk met Lidwina Verheijen, dochter van Theodorus Veheijen geb in Urmond en Johanna Salden geb in Urmond. Hij nam dienst in het Amerikaanse leger in WO2 nadat Urmond in september 1944 was bevrijd.

De vader van Cor was Hendrikus de Klein geb in Amsterdam en zijn moeder was Maria Elisabeth Bartels geb Catsop in 1892. Hendrikus werd tijdens WO1 als hulpkommies voor de grensbewaking naar Elsloo gestuurd, waar hij zijn vrouw ontmoette. Er woont nog één broer van Cor in Elsloo; zijn naam is Josef de Klein geb 1934 in Elsloo. Zijn andere broer Guus de Klein en zijn zus Joke Frijters-de Klein zijn beiden overleden.

Ik zelf ben Engelsman, ik kwam in de jaren 70 voor RTD Rotterdam werken aan de bouw van de NAK 4 voor DSM. Ik ontmoette mijn vrouw Marlies de Klein in Geleen. We hebben een tijdje in Urmond gewoond, zijn daarna verhuisd naar België en nu we met pensioen zijn, wonen we in Rhode Island USA"

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien