Skip to main content

HISTORIE

1985 St. Augustinusschool gesloopt

  • Afbeeldingen | Bron: Historiehuis van de Maasvallei, De Trompetter ©

1985 sloop Augustinusschool 01

In 1929 werd de toenmalige openbare school, gelegen Op de Berg naast de St Augustinuskerk inclusief speelplaats onteigend ten behoeve van de aanleg van het Julianakanaal. Het Rijk betaalde hiervoor 40.150 gulden (18.250 euro) Daardoor moest er dus ook een nieuwe school komen. Deze zou in het nieuwe centrum van Elsloo op een terrein gelegen tussen de het Visscherspoelvoetpad (nu de Jurgensstraat), de Stationsstraat en de Driekuilenweg (nu Schoolstraat). 

De architect voor de nieuw te bouwen school was architect Dings uit Beek. De aanbesteding van de nieuwbouw was op 24 augustus 1929. De laagste Inschrijvers waren Louis en Peter Schreurs, aannemers uit Elsloo. De aanneemsom bedroeg 65.670 gulden (net geen 30.000 euro). De nieuwe school werd in september 1930 in gebruik genomen. Ter afronding van de schoolbouw zou er een monument komen ter ere van het Heilig Hart. Het nieuwe centrum met verschillende winkels en de nieuwe school werd vanaf toen een druk verkeerspunt. 

Het was een prachtig gebouw, dat door een politieke miskleun van de Steinse gemeenteraad midden jaren 80 voor altijd is weggevaagd. Een paar jaar later zou recreatieoord Medammerweide hetzelfde lot ondergaan.
In 1985 werd de St. Augustinusschool gesloopt en 40 veertig jaar later spreekt men er nog schande van.

Ervoor in de plaats kwamen een 50-tal woningen en appartementen... anno nu zouden die beslist in het oude schoolgebouw gerealiseerd zijn geworden. In 1985 was men helemaal in de ban van de toen heersende woningnood. En de subsidiebuidel van de overheid zal ook wel goed gerammeld hebben.
Waar eens het mooiste plekje van "nieuw" Elsloo was, liggen nu een gedateerd appartementcomplex en een paar rijtjes huurwoningen.

 

Foto boven: De pas gebouwde “St Augustinusschwal” met Heilig Hart beeld in volle glorie. (30-er jaren van de vorige eeuw). Deze school was toen hypermodern met centrale verwarming ! 

 

Hieronder: de St. Augustinusschool torent hoog uit boven het rustaltaar bij het Heilig Hart tijdens de priesterwijding van Pierre Peters uit de Jurgensstraat op 28 juli 1946

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien