Skip to main content

HISTORIE

Sjeng Collard

1968 Sjeng Collard, wielersoigneur

  • Afbeeldingen | Bron: rawpixel.com / wikipedia ©

Jan Hubert "Sjeng" Collard was een bekende wielersoigneur en sportmasseur.
Hij werd op 27 november 1931 in Catsop-Elsloo geboren en overleed op 4 december 1986 in Stein.

In de wereld van het wielrennen, waar de aandacht vaak uitgaat naar de renners en hun spectaculaire prestaties, blijft de rol van de mensen achter de schermen vaak onderbelicht. Eén van die onmisbare krachten was Sjeng Collard, een meester in zijn vak als soigneur, masseur en verzorger. Zijn toewijding en expertise hebben bijgedragen aan talloze overwinningen en succesvolle carrières van vele renners.

Hij was jarenlang soigneur van de Caballero ploeg met o.a. Harry Steevens, Wim Schepers, gebroeders Harings, Arie den Hartog, Leo Duyndam, Jan Krekels, Gerard Koel, Cees Zoontjes, Gerard Vianen en vele anderen.
In de 60-er jaren was Collard ook verzorger van de Steinse atlete Maria Gommers, die als middenafstandloopster wereldwijde bekendheid genoot.

Helaas kunnen wij geen foto van Sjeng Collard plaatsen omdat ANP op alle foto's van hem copyright heeft. U kunt hem uiteraard wel hieronder zien in de aflevering van Andere Tijden Sport en in het Limburgs Dagblad artikel.

Olympische Spelen 1968 Mexico

Maar tijdens de Olympische Spelen in 1968 in Mexico deed Collard veel stof opwaaien omdat hij zijn wielrenners pepmiddelen zou hebben gegeven. 
Iedereen was dolgelukkig toen Pijnen, Zoetemelk, Den Hertog en Krekels goud wonnen op de 100 km ploegentijdrit.
"Zie je wel dat er zonder injecties ook gewonnen kan worden" hoorde ploegarts Mosterd overal om zich heen verheugd roepen. Alleen Sjeng Collard zei niets. 

+ Lees en kijk verder op Andere Tijden Sport ⇢

+ Artikel Limburgs Dagblad 05.12.1986 bij overlijden Sjeng Collard ⇢

 

 

De rol van een soigneur
Een soigneur, afkomstig van het Franse woord voor 'verzorger', is veel meer dan een masseur. Deze persoon is verantwoordelijk voor het welzijn van de renners, zowel fysiek als mentaal. Dit omvat een breed scala aan taken zoals:

Massage en Herstel: Na een zware rit zorgt de soigneur voor massages die essentieel zijn voor het herstel van de spieren. Deze massages helpen niet alleen bij het verlichten van pijn en stijfheid, maar verbeteren ook de doorbloeding en versnellen het herstelproces.

Voeding en Hydratatie: De juiste voeding en hydratatie zijn cruciaal voor de prestaties van een wielrenner. De soigneur zorgt ervoor dat renners de juiste voeding krijgen, zowel voor als na de ritten. Dit omvat het bereiden van maaltijden en het voorzien van energierepen, gels en drankjes.

Mentale Ondersteuning: Wielrennen is net zozeer een mentale sport als een fysieke. Een soigneur fungeert vaak als vertrouwenspersoon en biedt een luisterend oor en morele steun tijdens de uitdagende momenten van een race of trainingsperiode.

Sjeng Collard’s bijdrage aan wielerteams
Sjeng Collard heeft zijn expertise verleend aan diverse professionele wielerteams, waarbij zijn bijdrage vaak doorslaggevend is geweest voor het succes van de renners. Zijn vaardigheden en toewijding hebben ervoor gezorgd dat renners optimaal konden presteren en snel konden herstellen van de intensieve inspanningen die het wielrennen met zich meebrengt.
Hoewel de rol van een soigneur vaak achter de schermen plaatsvindt, heeft Sjeng Collard tijdens zijn werkzame leven erkenning gekregen binnen de wielerwereld. Renners prezen zijn professionaliteit, inzet en de positieve invloed die hij had op hun prestaties. 

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien