Skip to main content

HISTORIE

1916 Groeten uit Elsloo (L)

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: Peter Bovens

Van Peter Bovens ontvingen wij bijgaande afbeeldingen van een ansichtkaart uit 1916. Uit de poststempel blijkt dat die in juli 1916, waarschijnlijk op de 15e van die maand, is verstuurd vanuit Elsloo. Het is dan midden in de Eerste Wereldoorlog, waarin Nederland neutraal is.

De afzender is Th. Daalmans en echtgenote. Die stuurden de kaart naar Jac van Dongen, militair gelegerd in Maastricht. Uit een andere kaart uit 1917 blijkt dat de roepnaam "Koos" is, afgeleid van Jac(obus)
Op de plek waar normaal de postzegel zit, staat "militair" geschreven. Blijkbaar hoefde er dan geen postzegel op.

Zij schrijven:
Beste vriendt,
We hebben gezien dat U nog al goed bent in Maastricht gekomen. Maar dat het U slecht bevalt, ik hoop dat Gij er spoedig weg kunt gaan. Maak de groeten aan Piet en Tines en al de bekenden.
Gegroet Th. Daalmans en echtgenoote

Klik op afbeeldingen voor vergroting.

Ansichtkaart Elsloo 1916 voorzijde PeterBovens

 Ansichtkaart Elsloo 1916 achterzijde PeterBovens

Waarschijnlijk is dit de afzender geweest, genealogieonline ⇢ 

Theodorus Daalmans is geboren op 6 maart 1879 in Geleen. Beroep: vanaf 27 mei 1910 schoenmaker. Hij is overleden op 31 maart 1955 in Elsloo, hij was toen 76 jaar oud. Begraafdatum: 05-04-1955
Hij was een kind van Theodoor Michiel Daalmans en Maria Sibilla Baggen, genealogieonline ⇢

De schoenmakers-familie Daalmans woonde eerst in Terhagen, daarna aan Ut Sträötje (dat later hernoemd werd naar Raadhuisstraat 17) en tenslotte aan de Stationsstraat.
Zowel hun beroep als namen zijn overgegaan vanaf Theodorus Michael Daalmans (1848 Jabeek) op Theodorus Daalmans (1879 Geleen) en daarna op Theodorus Goswinus (Thei) Daalmans (1917 Elsloo
Koos en zijn familie hadden zowel contact met de familie Houben als met de familie Daalmans. Hieronder staan ook kaarten van na de Tweede Wereldoorlog; het waren zo te zien dus hartelijke en bestendige vriendschappen.

+ In 1917 stuurde ook de familie G. Houben een kaart naar Koos van Dongen ⇢


Tapijnkazerne

De Tapijnkazerne werd tussen 1916 en 1918 gebouwd in De Kommen, een "uniek natuurgebied" en stuitte aanvankelijk op veel weerstand van de Maastrichtse bevolking. Het Ministerie van Oorlog liet daar een kazerne bouwen met dienstwoningen voor de commandant, de hoofdofficieren en de fortificatieopzichter.

+ Meer informatie over de Tapijnkazerne in Maastricht ⇢


Rechten beeldmateriaal derden
Wij hebben alle mogelijke moeite gedaan om, daar waar uit een andere bron beeld is overgenomen, deze bron te achterhalen met het doel een en ander auteursrechtelijk correct af te wikkelen. Mocht een rechthebbende zich door publicatie op deze website niettemin in zijn belangen geschaad voelen, dan verzoeken wij deze belanghebbende contact op te nemen met redactie@elsloo.info

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien