Skip to main content

HISTORIE

1917 Groeten uit Elsloo (L)

  • Afbeeldingen | Bronnen ©: Peter Bovens

Van Peter Bovens ontvingen wij bijgaande afbeeldingen van een ansichtkaart uit 1917. Uit de poststempel blijkt dat die op 19.11.1917 is verstuurd vanuit Elsloo. Het is dan midden in de Eerste Wereldoorlog, waarin Nederland neutraal is.

Klik op afbeeldingen voor vergroting.

Ansichtkaart Elsloo 1916 voorzijde PeterBovens

Kaart Elsloo Houben 1917 Peter Bovens 03

 Kaart Elsloo Houben 1917 Peter Bovens 01

 

De afzender is G. Houben en Grietje uit Elsloo. Waarschijnlijk is dat de latere slager uit de Dorpstraat geweest; die had zijn zaak vanaf 1920 rechts naast de Conincx. Gerardus Houben was de vader van de slager Sjeng Houben. Gerardus had een dochter die Margaretha heette uit 1899 dus in 1917 was die 18.
Die stuurden de kaart naar Koos van Dongen, een militair gelegerd in Maastricht. Op de plek waar normaal de postzegel zit, staat "militair" geschreven. Dan hoefde er geen postzegel op. Uit de tekst zou je kunnen afleiden dat die Koos knecht is geweest bij de familie Houben.
Koos en zijn familie hadden zowel contact met de familie Houben als met de familie Daalmans. Er zijn ook kaarten gestuurd na de Tweede Wereldoorlog; het waren zo te zien dus hartelijke en bestendige vriendschappen.

Zij schrijven in 1917:

Elsloo, den 19/11 1912
(dit is een schrijffout, want de kaart is afgestempeld in 1917, wellicht automatisme na de voorlopende 11)
Beste Koos,
Wij hebben uwe kaart ontvangen en gezien dat gij het in Maastricht nog goed maakt en dat gij na u verlof ons eens komt bezoeken wat ons veel pleizier doet, en vader komt helpen korven
wat was hij blij  toen hij hoorde dat zijn knecht weer eens kwam, en ik Koos zal niet vergeten de groeten aan Trina te maken want ze hoort toch zo graag van je.
Overdwars staat nog geschreven: Ontvang vele groeten van de Familie G. Houben en Grietje

+ In 1916 stuurde familie Daalmans uit Elsloo ook een kaart naar Koos van Dongen ⇢


Tapijnkazerne

De Tapijnkazerne werd tussen 1916 en 1918 gebouwd in De Kommen, een "uniek natuurgebied" en stuitte aanvankelijk op veel weerstand van de Maastrichtse bevolking. Het Ministerie van Oorlog liet daar een kazerne bouwen met dienstwoningen voor de commandant, de hoofdofficieren en de fortificatieopzichter.

+ Meer informatie over de Tapijnkazerne in Maastricht ⇢


Rechten beeldmateriaal derden
Wij hebben alle mogelijke moeite gedaan om, daar waar uit een andere bron beeld is overgenomen, deze bron te achterhalen met het doel een en ander auteursrechtelijk correct af te wikkelen. Mocht een rechthebbende zich door publicatie op deze website niettemin in zijn belangen geschaad voelen, dan verzoeken wij deze belanghebbende contact op te nemen met redactie@elsloo.info

  • Laatste update op .
Laat reactieformulier zien